Rijksrecherche onderzoekt dood van arrestant na aanhouding

De 32-jarige Amsterdammer zou een vrouw in haar rug hebben gestoken. Tijdens zijn arrestatie kreeg hij een hartstilstand. Hij stierf in het ziekenhuis.

Beeld ter illustratie
Beeld ter illustratie Foto Koen van Weel/ANP

De Rijksrecherche gaat onderzoeken waardoor een 32-jarige Amsterdammer woensdag kort na zijn arrestatie is overleden. Hij werd opgepakt omdat hij in het Amsterdamse stadsdeel De Pijp een vrouw in haar rug zou hebben gestoken.

De man verzette zich volgens de politie hevig tegen zijn aanhouding. Tijdens de worsteling kreeg hij een hartstilstand. Hij werd gereanimeerd en naar het ziekenhuis gebracht, maar daar stierf hij alsnog.

Justitie onderzoekt ook de rol van een 41-jarige man, die de veronderstelde dader na een achtervolging volgens omstanders met een zwaar voorwerp op het hoofd heeft geslagen. Agenten die op een melding over de steekpartij waren afgekomen, troffen de verdachte van de steekpartij aan met een hoofdwond. De man van 41 zit momenteel vast.

Lichtgewond

Volgens de politie raakte de 18-jarige vrouw die werd neergestoken lichtgewond. “Ze kon zelf weglopen”, aldus een woordvoerder. Het lijkt erop dat ze zonder aanleiding werd aangevallen, maar dat kan de politie nog niet met zekerheid zeggen zolang het onderzoek loopt.

De Rijksrecherche opent altijd een onderzoek als bij politie-optreden iemand komt te overlijden. Meestal betreft het gevallen waarin agenten iemand hebben neergeschoten met hun dienstwapen. Soms gaat het echter ook om arrestanten die tijdens hun aanhouding onwel zijn geworden. Zo onderzocht de Rijksrecherche de geruchtmakende dood van Mitch Henriquez, die overleed tijdens een arrestatie waarbij agenten een nekklem gebruikten.