Palestijns gebied

Israël wil duizend nieuwe woningen in nederzettingen

Israël wil meer dan duizend nieuwe woningen bouwen in nederzettingen in de Westelijke Jordaanoever. Woensdag keurde het land de bouwplannen goed voor 382 woningen, volgens de Israëlische vredesorganisatie Peace Now. Plannen voor nog eens 620 andere woningen moeten nog worden goedgekeurd. Een groot deel hiervan, 370 stuks, is gepland in de nederzetting Adam. Eind juli stak een Palestijnse tiener daar een Israëliër dood. Daarna beloofde de Israëlische minister van Defensie Avigdor Lieberman 400 nieuwe woningen in Adam te bouwen als „beste reactie op het terrorisme”. De Palestijnse aanvaller, die ook twee andere Israëliërs verwondde, werd doodgeschoten. In 2016 woonden al 600.000 Joden in zo’n 140 nederzettingen in het bezette Palestijnse gebied. (NRC)