Oorlogsretoriek

Woordenstrijd met VS: Iran presenteert ‘nieuw’ vliegtuig

Foto AFP

De Verenigde Staten en Iran hebben hun woordenstrijd verder opgevoerd. Een hoge Iraanse geestelijke verzekerde Washington woensdag dat als het Iran militair zou bestoken het kon rekenen op tegenacties, niet alleen tegen de VS zelf maar ook tegen Israël. Mogelijk om hun woorden kracht bij te zetten, presenteerden de Iraniërs dinsdag al een nieuw gevechtsvliegtuig, de Kowsar, die volgens Iraanse woordvoerders „voor honderd procent van inheemse makelij” is. President Rohani nam in eigen persoon even plaats in de cockpit (zie foto).

Buitenlandse experts toonden zich niet onder de indruk. Volgens hen lijkt het toestel verdacht veel op een kopie van een F-5, een toestel van de Amerikaanse vliegtuigbouwer Northrop uit de jaren 60.

De Amerikaanse nationale veiligheidsadviseur John Bolton zei woensdag dat de VS hoe dan ook maximale druk op Iran zouden handhaven. Onlangs werden nieuwe Amerikaanse economische sancties tegen Iran van kracht. (NRC)