Hr-ketels nog altijd het populairst, groei alternatieven vlakt af

Vooral in nieuwbouwhuizen worden meer gasgestookte ketels geïnstalleerd, blijkt uit de Gasmonitor.

Een warmtepomp.
Een warmtepomp. Foto ANP/Bas Czerwinski

Traditionele gasgestookte hr-ketels blijven onverminderd populair. De verkoop nam vorig jaar toe met 3 procent tot 425.000 stuks, ten opzichte van het jaar daarvoor. Dat blijkt uit de Gasmonitor van milieuorganisatie Natuur & Milieu in samenwerking met netbeheerders Alliander en Stedin. Intussen is de opmars van duurzamere alternatieven zoals de warmtepomp fors afgeremd.

Het aandeel van traditionele hr-ketels in de totale verwarmingsmarkt blijft aanzienlijk. Er zijn er vorig jaar vijf keer meer van verkocht dan van het populairste duurzamere alternatief, de warmtepomp. De verkoop van warmtepompen steeg afgelopen jaar weliswaar met 15 procent tot bijna 85.000, maar een jaar daarvoor was dat nog 44 procent. De groei daar vlakt dus snel af.

Natuur & Milieu noemt de voortdurende populariteit van hr-ketels opvallend, omdat onder de nieuwe klimaatdoelstellingen Nederlandse woningen op termijn gasvrij moeten worden. Sinds 1 juli van dit jaar is het niet meer verplicht om nieuwe woningen van een gasaansluiting te voorzien. In 2050 moet Nederland helemaal gasvrij zijn.

Koken op gas is volgens het rapport wel op zijn retour. De verkopen van inbouwgasplaten lopen terug terwijl elektrische kooktoestellen aan populariteit winnen.

Nieuwbouw

De stijging van het aantal verkochte hr-ketels komt volgens de Gasmonitor vooral door de enorme populariteit ervan in nieuwbouw. In 2014 kreeg 51 procent van de nieuw gebouwde huizen een hr-ketel, in 2016 75 procent, aldus de onderzoekers. Voor bestaande woningen neemt het aantal verkochte hr-ketels wel af.

In de afgelopen jaren is een aantal bouwprojecten die vanwege de crisis waren stilgelegd alsnog op gang gekomen, als gevolg van de aantrekkende economie. Voor veel van die projecten was een hr-ketel voorzien.

In het onderzoek is niet gekeken naar de ontwikkeling van warmtenetten noch verwarming met duurzaam gas.

Correctie (23 augustus 2018): In een eerdere versie van dit bericht stond een grafiek op basis van een verkeerde berekening. Daardoor werd de procentuele ontwikkeling van de verkopen verkeerd weergegeven.