Opinie

Feestelijk nieuw cultureel seizoen

Vooruitblik Van een nieuwe Mary Poppins tot Holleeder op de planken, een mooie Rubens tentoonstelling en de geniale tekeningen van Leonardo da Vinci. Het nieuwe culturele seizoen gaat beginnen.

Met de Uitmarkt, die vrijdagavond 24 augustus begint met een groot feest in het Oosterdok in Amsterdam, begint officieel het nieuwe culturele seizoen 2018/2019.

Zo’n half miljoen bezoekers komen 300 optredens bekijken en de informatiemarkt bezoeken, nieuwsgierig naar de cultuur op komst.

Zo’n rijk cultuuraanbod heeft iets feestelijks, en dat vieren we ook in dit speciale Cultureel Supplement, vol vooruitblikken. Het is een selectie, lang niet compleet. Ook in komende nummers zullen we blijven vooruitblikken, bijvoorbeeld naar de grote tentoonstelling over de tekeningen van Leonardo da Vinci die van 5 oktober tot en met 6 januari in het Teylers Museum in Haarlem te zien zal zijn. Met tekeningen in bruikleen, en een 1 op 1 kopie van Het Laatste Avondmaal. Dit alles als aftrap voor het Da Vinci-jaar in 2019: zijn 500ste sterfjaar.

Rembrandts 350ste sterfjaar is ook op komst, en dat is in Leeuwarden al te merken. Daarover leest u meer in dit CS. Ook over de Rotterdamse rapper Winne, de theaterproductie gebaseerd op Astrid Holleeders boek Judas, een grote Rubens-expositie in Rotterdam en de terugkeer van Mary Poppins rond Kerst.

Onze cultuuragenda 2018 vindt u ook online: nrc.nl/cultuur

Chef cultuurredactie