Steun voor voorstel D66: opvang moet niet-ingeënt kind kunnen weigeren

Het kabinet gaat de mogelijkheid onderzoeken. VVD-fractievoorzitter Dijkhoff uitte donderdag forse kritiek op ouders die hun kinderen weigeren te vaccineren.

Volgens D66 maken ouders die hun kinderen wel laten inenten zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland.
Volgens D66 maken ouders die hun kinderen wel laten inenten zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland. iStock

D66-Kamerlid Rens Raemakers gaat een wetsvoorstel indienen dat ervoor moet zorgen dat kinderopvangorganisaties niet-gevaccineerde kinderen kunnen weigeren, schrijft zijn partij donderdag. Verantwoordelijk staatssecretaris Tamara van Ark (Sociale Zaken, VVD) gaat deze mogelijkheid namens het kabinet onderzoeken, meldt persbureau ANP.

Volgens coalitiepartij D66 maken ouders die hun kinderen wel laten inenten zich zorgen over de dalende vaccinatiegraad in Nederland. Hij wil dat aan ouders een bewijs van inenting gevraagd mag worden. Raemakers: “Ook prikkel je ouders die twijfelen over vaccineren om hun kind alsnog in te enten.” Staatssecretaris Van Ark zegt dat ze de zorgen over de dalende vaccinatiegraad begrijpt. “Kinderopvang moet een veilige plek zijn.” Daarom wil ze “mogelijkheden onderzoeken voor organisaties om opvang voor niet ingeënte kinderen te weigeren”.

Het voorstel zou in de Kamer steun krijgen van VVD, CDA, SP en PvdA. De ChristenUnie sluit een vaccinatieplicht voor kinderdagverblijven niet uit als optie om de vaccinatiegraad omhoog te krijgen. De partij wil echter eerst het onderzoek afwachten dat staatssecretaris Van Ark aankondigde om te bekijken wat de beste manier is om het aantal vaccinaties weer op te voeren. Een woordvoerder van ChristenUnie zegt tegen NRC: “We willen eerst weten wat het beste werkt, maar het belangrijkste is dat de vaccinatiegraad omhoog gaat en dat de overheid desinformatie over vaccineren tegenspreekt.”

Mag de overheid ouders verplichten hun kind te laten inenten? Lees ook: Een vaccinatieplicht gooit veel overhoop

Niet verplicht

Deelname aan het Rijksvaccinatieprogramma is in Nederland niet verplicht. Staatssecretaris Paul Blokhuis (Volksgezondheid, ChristenUnie) liet eind juni in antwoord op Kamervragen weten ook tegen een milde vaccinatieplicht te zijn, voor alleen kinderen die naar kinderdagverblijven gaan. Hij zei toen na de zomer een plan te presenteren om de dalende vaccinatiegraad te verbeteren.

Wel steunde Blokhuis deze week op Twitter artsen die zich uitspreken voor het vaccinatieprogramma.

Twitter avatar PaulBlokhuis Paul Blokhuis Zonder vaccinatieprogramma zouden er in NL duizenden mensen zijn overleden. Daarom sta ik achter alle artsen die zich luid en duidelijk uitspreken: #ikvaccineer. https://t.co/HTOfQKIVIC

Dijkhoff fel tegen twijfelaars

Ook VVD-fractievoorzitter Klaas Dijkhoff sprak zich donderdag uit over ouders die hun kinderen weigeren te laten inenten. “Vaccinatie is een kwestie van onze kinderen beschermen en het is een kwestie van elkaars kinderen beschermen”, schrijft hij in een bericht op de site van de VVD en op zijn Facebookpagina.

Naast bevindelijk gereformeerden die al jaren inentingen voor hun kinderen weigeren, is in Nederland een groeiende groep ouders die twijfelt over vaccinatie. Over deze ‘anti-vaxxers’ zei een kinderarts eerder in NRC dat ze niet met redelijke argumenten te overtuigen zijn. Ze baseren zich onder meer op verhalen op sociale media die geen wetenschappelijke onderbouwing hebben.

Steeds meer kinderartsen maken zich zorgen en sommige willen dat vaccinatie verplicht wordt gesteld. Zo ver wil Dijkhoff nog niet gaan, wel pleit hij voor betere voorlichting en noemt hij het “zeker het onderzoeken waard” om te kijken of vaccinaties verplicht kunnen worden gesteld “als voorwaarde voor toegang tot kinderopvang of naschoolse opvang”. Bovendien zegt hij te overwegen te “gaan pleiten voor een vaccinatieplicht” als de vaccinatiegraad niet weer boven de 95 procent komt.

Dijkhoff uit in zijn stuk flinke kritiek op de twijfelaars en hun “pseudo-interessant gemaakte bullshit”. Hij zegt geen respect te hebben voor hun opvattingen. “Dat je kritisch bent is top, dat je veel vragen stelt voor je iets in de bloedbaan van je kind laat inbrengen, prima. Maar uiteindelijk is niet alles een mening, er zijn gewoon feiten. De wetenschap zit er vol mee.”

Ook in andere landen leeft de discussie over vaccineren:

In Italië kreeg een topsporter die zijn dochtertje liet inenten een storm van kritiek In Frankrijk is de achterdocht groot terwijl mazelen er slachtoffers maakt In Australië mogen baby’s zonder prik niet naar de crèche

Vaccinatiegraad daalt

Het aantal kinderen dat in Nederland ingeënt wordt via het Rijksvaccinatieprogramma daalt de laatste jaren, bleek in juni uit cijfers van het RIVM. Vorig jaar was 90,2 procent van de 2-jarigen gevaccineerd tegen alle ziekten die de overheid in Nederland vrijwel heeft uitgebannen, zoals mazelen, polio, tetanus en kinkhoest. In 2016 was dat nog 91,2 procent.

Tegen het zeer besmettelijke mazelen moet volgens de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) 95 procent van de peuters in een regio gevaccineerd om ‘groepsimmuniteit’ te garanderen. Nederland kwam vier jaar geleden voor het eerst onder die grens. Deze week maakte de WHO bekend dat het aantal besmettingen met mazelen in Europa dit jaar sterk is toegenomen. De WHO roept Europese landen daarom op om actie te ondernemen.

Lees ook over de daling van de vaccinatiegraad: Zorg bij kinderartsen groeit

Correctie (23 augustus 2018): In een eerdere versie van dit artikel stond op basis van persbureau ANP dat de ChristenUnie tegen het voorstel is. De partij zegt in een reactie tegenover NRC dat dit niet klopt. ChristenUnie sluit deze maatregel niet uit, en wil het onderzoek van staatssecretaris Van Ark afwachten.