Brieven

Brieven

Volgens Zomergast Pieter Waterdrinker heeft het Westen boter op zijn hoofd als het gaat om Oekraïne (‘Russen zijn emotioneel, een Mediterraan volk’, 20/08). Het agressieve gedrag van Poetin zou het gevolg zijn van onder meer de bemoeienissen van de NAVO in Oost-Europa en voormalige Sovjet-republieken. Dit zou een bedreiging vormen voor Rusland. Over de bedreiging van deze landen door Rusland: geen woord! Poetin noemt bij herhaling de ineenstorting van de Sovjet-Unie de grootste ramp die Rusland ooit is overkomen. Daarbij vergeet hij echter dat het uiteenvallen van de Sovjet-Unie niet anders was dan een dekolonisatie. Het enige verschil met de westerse koloniale mogendheden was dat er geen zee tussen zit. Dat deze landen hun pas verworven vrijheid willen beschermen is hun goed recht en dat ze daarbij steun zoeken in het Westen eveneens. Wat ik van een Rusland-kenner als Waterdrinker ook had verwacht was een kritische noot over het huidige culturele klimaat. Recent beschrijft Kirill Medvedev in zijn gedichten en essays hoe bedorven het huidige intellectuele, morele en esthetische klimaat in Rusland is geworden. Kritische journalisten wordt het werken onmogelijk gemaakt en moeten zelfs vrezen voor hun leven. De ergste terreur uit het verleden wordt weer goed gepraat en de burgerorganisatie Memorial, die zich bezighouden met de geschiedschrijving van de Goelag en het stalinisme, geboycot. Liever koestert men het nostalgische beeld van Rusland en Waterdrinker deed hier volop aan mee.