Bonden: Schiphol-beveiligers staken 4 september etmaal lang

Cao beveiligers Nu de onderhandelingen tussen de vakbonden en werkgevers van beveiligers zijn vastgelopen, volgen werkonderbrekingen.

Langs de beveiliging op Schiphol.
Langs de beveiliging op Schiphol. Foto Robin Van Lonkhuijsen / ANP

De beveiligers op Schiphol leggen op 4 september het werk 24 uur stil. Dat hebben de vakbonden FNV en CNV bekendgemaakt. Het is nog niet duidelijk wat de gevolgen zullen zijn voor het vliegverkeer die dag. Ook elders leggen beveiligers het werk neer. De vakbonden zeggen later bekend te maken op welke locaties. De beveiligers eisen een beter salaris en een lagere werkdruk.

De cao-onderhandelingen tussen de vakbonden en de werkgevers hierover zijn stukgelopen. Onder de cao voor luchtvaartbeveiliging en die voor particuliere beveiliging vallen respectievelijk 1.200 en 31.000 beveiligers.

FNV-bestuurder Mohamed Gafki zegt in een persbericht dat de bonden de luchthaven alvast hebben ingelicht omdat de staking gevolgen heeft voor de luchthaven en het vliegverkeer. „Nu kunnen nog afspraken worden gemaakt om een en ander ordentelijk te laten verlopen. Reizigers kunnen tijdig worden geïnformeerd, tickets omgeboekt, vluchten geannuleerd, enzovoort.”

Schiphol zegt in een reactie op dit moment nog niet te kunnen inschatten wat de gevolgen zijn van de aangekondigde actie. „We doen allereerst een beroep op de beveiligingsbedrijven en vakbonden om voor 4 september tot een overeenkomst te komen.” Bij eerdere acties legden de Schiphol-beveiligers vijf keer per dag een kwartier lang het werk neer. De FNV liet eerder weten een 24-uursstaking niet uit te sluiten omdat de werkgevers „weigeren om aan de eisen van de beveiligers voor fatsoenlijke cao’s tegemoet te komen”. De vakbonden wilden hun acties ook al eerder uitbreiden, maar de rechtbank bepaalde dat dat vanwege de drukke vakantieperiode niet voor 2 september mocht.

Schiphol had de werkonderbrekingen via de rechter zelfs willen verbieden tot eind september. Volgens de luchthaven zou een staking tijdens de vakantieperiode veiligheidsrisico’s met zich meebrengen, en grote gevolgen hebben voor de passagiers.

Beveiligers staken al zes weken op verschillende plekken in het land. Zo voeren ze al actie op het UMC Maastricht, VU Amsterdam en het ministerie van Defensie. (NRC)