BAM boekt meer winst ondanks zeesluisfiasco

De bouw van de sluis bij IJmuiden bleek vorige maand weer 30 miljoen euro duurder uit te vallen. Toch nam de winst van Bam met 13 miljoen euro toe.

Het sluizencomplex in IJmuiden
Het sluizencomplex in IJmuiden Foto ANP

Ondanks de tegenslagen bij de bouw van de nieuwe zeesluis bij IJmuiden, heeft bouwbedrijf BAM het afgelopen half jaar meer winst gemaakt. De nettowinst in de eerste zes maanden van 2018 bedraagt 44,3 miljoen euro, 13 miljoen euro meer dan in dezelfde periode vorig jaar, meldt het concern donderdag.

Lees ook: Op de tekentafel deed de zeesluis het prima

Begin vorige maand maakten BAM en VolkerWessels, het bedrijf waarmee BAM samenwerkt bij de aanleg van de sluis, een nieuwe kostenoverschrijding van ruim 60 miljoen euro bij het project bekend. Dat betekende een strop van 30 miljoen voor BAM.

Dat het bedrijf desondanks goede resultaten boekt in het eerste half jaar, komt volgens directeur Rob van Wingerden door gunstige “claimafwikkelingen”. Een aantal afdelingen van BAM kon achterstallige rekeningen voor geleverd meerwerk innen, licht een woordvoerder toe.

Ook de omzet van BAM steeg, met 125 miljoen euro, naar ruim 3,2 miljard euro. Net als drie maanden geleden verwacht het bouwbedrijf dat de winst aan het einde van het jaar 2 procent van de omzet zal bedragen. In 2017 was dit 0,4 procent.

200 miljoen extra

De extra kosten die BAM en VolkerWessels vorige maand aankondigden waren niet de eerste tegenvaller. Eind vorig jaar maakten de bouwbedrijven al bekend dat ze de oorspronkelijke begroting van 359 miljoen euro met 138 miljoen euro gaan overschrijden. Bij elkaar gaat het nu dus om bijna 200 miljoen extra.

Waarschijnlijk gaat de sluis pas in januari 2022 open, 27 maanden later dan gepland. De vertraging komt door een ontwerpfout in de constructie van de sluisdeuren. De kassen, waar de deuren inrollen, zouden waarschijnlijk scheuren bij het afzinken. Het ontwerp is inmiddels aangepast.