In beeld

Zo ziet een ‘visboerderij’ er van binnen uit

Wereldwijd eten we inmiddels meer gekweekte vis dan wilde vis. Ook in Nederland staan verschillende ‘visboerderijen’. Maar hoe viskweek precies in zijn werk gaat is weinig zichtbaar en moeilijk voor te stellen. Fotograaf Debbie Schoone raakte geïntrigeerd en bracht Nederlandse kweekvis in beeld met haar fotoserie How to Farm a Fish. Met het project studeerde ze af aan Akademie voor Kunst en Vormgeving St. Joost.
Een kwekerij in Zeeland, vlak achter de Oosterschelde. Er wordt kingfish geproduceerd, een vissoort die wat lijkt op tonijn. Inmiddels is het bedrijf uit zijn voegen gegroeid en werd een nieuwe viskwekerij geopend.
Foto Debbie Schoone
In deze tanks, bij een Zeeuwse kwekerij in Kamperland, leven jonge tarbotjes, van een paar centimeter groot. Als ze jong zijn zien ze er niet uit als een platvis: ze zwemmen dan nog recht en hebben aan beide kanten een oog.
Foto Debbie Schoone
Het water voor deze kwekerij in Zeeland wordt met deze pompen uit de Oosterschelde gehaald. Binnen het bedrijf wordt het gezuiverd en hergebruikt.
Foto Debbie Schoone
Een volwassen tarbot. Het slachten van de vissen gebeurt ter plaatse. De vis wordt in een eigen winkel en aan de horeca verkocht.
Foto Debbie Schoone
Als de tarbotten groot genoeg zijn, verhuizen ze naar deze bakken. Daarin liggen de platvissen boven op elkaar, dat vinden ze prettig.
Foto Debbie Schoone
In deze groene kratten groeien insectenlarven, voer voor de vissen. Ze krijgen onder meer groente- en fruitafval te eten.
Foto Debbie Schoone
Dit zijn larven van de Black Soldier Fly. De larven zijn erg voedzaam en daarom geschikt als visvoer.
Foto Debbie Schoone
De gemalen larven worden niet alleen aan vissen gevoerd. Ook huisdieren eten het.
Foto Debbie Schoone
Viskweek is erg technisch. Bij deze proefopstelling kan op kleine schaal geëxperimenteerd worden.
Foto Debbie Schoone
In roze led-licht worden algen gekweekt. Roeipootkreeftjes, voer voor tarbotten, krijgen deze algen te eten.
Foto Debbie Schoone
Een belangrijk onderdeel van viskweek is het zuiveren van water. Bij de Wageningse universiteit testen ze biofilters, die water zuiveren met behulp van bacteriën.
Foto Debbie Schoone
In het klein is hier te zien hoe een viskwekerij werkt. Rechts de vistank, hier met goudvissen. Daarnaast worden mest en voerresten uit het water gefilterd. De rommel zinkt naar de bodem. In de pomptank wordt de temperatuur geregeld. Een UV-lamp remt de groei van bacteriën en algen. En een biofilter gebruikt bacteriën voor het zuiveren van water.
Foto Debbie Schoone
Vissen in deze proefopstelling worden gefilmd om te zien op welk voer ze het best reageren.
Foto Debbie Schoone