Trump is ‘niet blij’ met renteverhogingen Fed

Monetair beleid President Trump vindt dat de Fed meer moet doen om de Amerikaanse economie te stimuleren. Beleggers reageren nerveus.

President Donald Trump en Fed-voorzitter Jerome Powell.
President Donald Trump en Fed-voorzitter Jerome Powell. Foto Carlos Barria/Reuters

De Amerikaanse president Trump is „niet blij” met de renteverhogingen die de Amerikaanse centrale bank dit jaar doorvoert. Trump zei dat in een interview met persbureau Reuters.

De door Trump zelf benoemde Fed-voorzitter Jerome Powell, die sinds februari in functie is, moet bovendien meer doen om de economie te stimuleren, vindt Trump.

Met zijn uitspraken breekt hij met de gewoonte van Amerikaanse presidenten om zich niet uit te laten over het beleid van de onafhankelijke centrale bank. Beleggers worden daar doorgaans nerveus van. De dollar verloor dinsdag terrein in reactie op de uitspraken van Trump.

De Fed heeft het belangrijkste rentetarief dit jaar al twee keer verhoogd, volgende maand wordt een nieuwe rentestap verwacht. De verhogingen volgen op het stijgen van de inflatie naar 2,9 procent – het hoogste niveau in zes jaar – en het dalen van de werkloosheid tot 3,9 procent – het laagste niveau in 20 jaar. De Fed brengt de rente sinds 2015 in stapjes omhoog, na zes jaar van historisch lage rentes na de financiële crisis van 2008.

Handelsoorlog

In hetzelfde interview beschuldigde Trump China en Europa van het manipuleren van de koers van hun munt ten opzichte van de dollar. Daarmee zouden ze voor zichzelf de pijn verzachten van de Amerikaanse handelssancties die Trump zowel Europa als China heeft opgelegd.

Amerika en China voeren deze week nieuwe handelsbesprekingen, maar Trump heeft daar geen hoge verwachtingen van, zei hij tegen Reuters.

Intussen laat het onderzoek dat moet uitwijzen of de VS hogere importheffingen op auto’s gaan instellen, langer op zich wachten. Aanvankelijk wilde de regering-Trump de resultaten deze maand naar buiten brengen. Wegens handelsgesprekken met Europa en de Nafta-landen wordt die deadline naar achteren geschoven, liet minister Wilbur Ross van Economische Zaken weten aan The Wall Street Journal.