Tien hypotheekadviseurs van ABN Amro tijdelijk uit functie gezet

Tien hypotheekadviseurs van ABN Amro hebben een tijdelijk beroepsverbod opgelegd gekregen. Zij overtraden de bankierseed door de handtekening van een of meer klanten te kopiëren, stelt de tuchtcommissie van de Stichting Tuchtrecht Banken. De beroepsverboden lopen uiteen van twee tot zes weken.

De zaak kwam aan het rollen door een intern onderzoek van de bank. Daaruit bleek dat tussen 2013 en 2016 op grote schaal handtekeningen waren gekopieerd, zonder toestemming of medeweten van klanten. De adviseurs plaatsten de handtekening van klanten bij zogeheten hersteladviezen, waarmee eerder afgegeven hypotheekadviezen werden verbeterd.

Het ging in het onderzoek om 114 hypotheekadviseurs en bijna zevenhonderd van ongeveer 9.900 hersteladviezen. ABN Amro legde zelf al sancties op aan de betrokken medewerkers en meldde de zaak van 76 hypotheekadviseurs bij de Stichting Tuchtrecht Banken.

ABN Amro vindt dat de medewerkers zwaar gestraft zijn. Retaildirecteur Frans van der Horst zegt dat de bank had gehoopt op maximaal een berisping in plaats van een beroepsverbod. „Tevens vind ik het heel vervelend dat op dit moment nog 66 collega’s in onzekerheid zitten.”

De tuchtcommissie heeft overigens meegewogen dat de gestrafte adviseurs tot het kopiëren van handtekeningen waren gekomen door „de druk van het door de bank gecreëerde moeizame werkproces”. Hun leidinggevenden stuurden op te behalen doelen en belemmeringen waren niet of nauwelijks bespreekbaar. (ANP)