Reportage

Nicki Minaj bewijst dat ze bij de top van de hiphop hoort

Rap Met haar nieuwe album Queen geeft Nicki Minaj een niet al te vriendelijke herinnering aan iedereen dat ze nog steeds op de troon zit.

Nicki Minaj bij de MTV Video Music Awards in New York in augustus 2018.Foto Carlo Allegri / Reuters
Nicki Minaj bij de MTV Video Music Awards in New York in augustus 2018.Foto Carlo Allegri / Reuters

Het mag dan wel vier jaar geleden zijn dat Nicki Minaj een album uitbracht, maar dat betekent niet dat de New Yorkse ooit heeft afgeremd. Haar nieuwe album Queen is een niet al te vriendelijke herinnering aan iedereen dat ze nog steeds op de troon zit.

Met haar indrukwekkende bijdrage op Kanye Wests nummer ‘Monster’ uit 2010 (waarop ze naast West ook gastrappers Jay-Z en Rick Ross vér achter zich liet met een snoeihard couplet) lanceerde ze zichzelf naar de top.

Waar Nicki Minaj op vorige albums uitgebreid flirtte met r&b, pianoballades en radiovriendelijke pop, is nu vooral lekker venijnig rappen de kern van het album. Zelfs het liedje dat ze maakte met zangeres Ariana Grande is een onvervalst rapnummer.

En wat kan ze goed rappen. Soms zet ze een onvervalste jaren-90-hiphopsfeer neer. Voor ‘Barbie Dreams’ leent ze een oude productie van wijlen The Notorious B.I.G. en gaat ze fel van leer tegen de hele generatie hedendaagse populaire rappers in. Dat het met een korreltje zout genomen mag duidelijk zijn. Op ‘Majesty’ doet moderne rapgrootheid Eminem mee met duizelingwekkende snelle raps, om er even later verbaal van langs te krijgen. Er zijn verder verwijzingen naar rapveteranen Prodigy van Mobb Deep en LL Cool J.

Op ‘Coco Chanel’ brengt ze haar grote voorbeeld Foxy Brown terug. Dat nummer bevestigt twee dingen; Brown kan het nog steeds en de grootste vrouwelijke rapper van nu kan zich makkelijk met haar meten.

Alsnog is Queen met negentien veelal lange nummers een behoorlijke kluif. Nicki Minaj’ stemgeluid is te dun en nasaal om je zo lang bij de les te houden. Daardoor mist het wat aan variatie. Opener ‘Ganja Burns’ is een van de weinige tropische verrassingen, maar eigenlijk is zo goed als alles wat daarna komt kil. Als je daarvan houdt, zit je goed met deze ijskoningin.