Museumbezoeker valt in kunstwerk van Anish Kapoor

Ongeluk Een Italiaanse man is in het kunstwerk Descent into Limbo van Anish Kapoor gevallen. De bezoeker tuimelde in een Portugees museum ondanks waarschuwingsbordjes 2,5 meter naar beneden.

‘Descend into Limbo’ in Museum Serralves.
‘Descend into Limbo’ in Museum Serralves. Foto Serralves Museum for Contemporary Art, Porto.

In de ‘Serralves Foundation’, het Musuem voor Moderne Kunst in Porto, is een Italiaanse man in een kunstwerk van de Brits-Indiaase beeldhouwer Anish Kapoor gevallen. Het werk Descent into Limbo (1992) is daar te bezichtigen op een overzichtsexpositie van de wereldbefaamde kunstenaar. Omdat het gat van 2.5 meter met het een speciaal zwart pigment is geschilderd, lijkt het werk een geschilderde cirkel op de vloer te zijn en geen diepte te bevatten.

Dat van die veronderstelling geen sprake is, kon de Italiaanse man, ondanks de waarschuwingsbordjes, aan de lijve ondervinden. Hij werd voor verzorging naar het ziekenhuis gebracht, maar zou niets aan de ongelukkige val hebben overgehouden.

Kapoor reageert volgens The Guardian verbolgen op het incident dat vorige week plaatsvond: „Wat kan ik zeggen? Het is een schande.”

Grote installaties

Tijdens de expositie Anish Kapoor: Works, Thoughts, Experiments zijn 56 modellen van projecten die de kunstenaar de afgelopen veertig jaar maakte, te zien. Kapoor heeft van enorme installaties zijn handelsmerk gemaakt, met als belangrijkste visitekaartje het enorme zilver glimmende sculptuur Bean (2006) in Chicago.

In 2016 kwam hij in opspraak toen hij de exclusieve rechten op het gebruik van het ‘superzwart’ Vantablack verwierf. Dat is een zo zwarte verfcoating dat je hersenen het haast niet kunnen verwerken. Het donkere materiaal reflecteert bijna geen lichtinval wordt daardoor onzichtbaar. Deze superzwarte verf is niet voor Descent into Limbo gebruikt.