In beeld

Ierland maakt zich op voor beladen bezoek van de paus

Paus Franciscus reist zaterdag naar het oer-katholieke Ierland. Het Vaticaan maakte dinsdag bekend dat hij tijdens zijn bezoek ook met misbruikslachtoffers zal spreken. Hoewel het een beladen bezoek zal worden, kijken veel Ieren uit naar de komst van Franciscus. Reuters-fotograaf Clodagh Kilcoyne fotografeerde de voorbereidingen op het pauselijk bezoek.
De afgelopen jaren is er ook in het katholieke Ierland een sterke terugloop te zien van jonge kerkgangers. Dat heeft veel oorzaken, waaronder de vele misbruikschandalen binnen de kerk. De afgelopen twintig jaar zijn er verspreid over wereld grootschalige misbruikzaken aan het licht gekomen binnen de Katholieke Kerk. In Ierland zijn naar schatting 14.500 kinderen slachtoffer geworden daarvan.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Bij het Phoenix Park in Dublin is een drive-thru biechtstoel opgericht. Gelovigen kunnen er zonder hun auto te verlaten ter biecht gaan.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Een beeldje van paus Franciscus in een winkelraam in het dorpje en bedevaartsoord Knock. De paus zal tijdens zijn tweedaagse bezoek aan Ierland bidden bij de Onze-Lieve-Vrouw van Knock, de heilige plek waar de maagd Maria op 21 augustus 1879 zou zijn verschenen. Maria is de patroonheilige van Ierland. 21 augustus, ofwel afgelopen dinsdag en de dag van haar verschijning, is een feestdag. Jaarlijks komen er ongeveer 1,5 miljoen pelgrims naar het bedevaartsoord.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Een beeld van de maagd Maria in de Ierse hoofdstad Dublin. Het is voor het eerst in veertig jaar dat de paus Ierland bezoekt. De laatste keer was het paus Johannes Paulus II in 1979.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Een kapel met een beeld op een rotonde in Dublin. Dit soort kapellen en beelden zijn in bijna elke Ierse plaats, dorp of stad te vinden.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
De straten in Dublin zijn versierd in afwachting van de paus komende zaterdag. Ierland is een oer-katholiek land. Hoewel de aanhang van de kerk de laatste vijftig jaar sterk is gedaald, is nog altijd 78 procent van de bevolking katholiek, blijkt uit de meest recente cijfers uit 2016. Al is een groot deel van die mensen niet praktiserend.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Joe Towell (68) met zijn moeder die bij hem woont in Dublin. Towell onderhoudt het Mariabeeld bij de O'Devaney Gardens naast Phoenix Park. Hij is opgewonden over het bezoek van "een buitengewoon type paus". Hij ziet Franciscus als een leider die de generatiekloof overbrugt die is ontstaan tussen de conservatieven en liberalen binnen de kerk. "Hij predikt nog steeds hetzelfde evangelie als zijn voorgangers. Hij heeft alleen net een beetje meer begrip gekregen voor de manier waarop mensen zich tegenwoordig voelen", zegt Towell tegen persbureau Reuters.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Het Mariabeeld bij de O'Devaney Gardens naast Phoenix Park in Dublin. De paus geeft zondag een mis in het park, waar bijna een half miljoen mensen bij worden verwacht.
Foto Clodagh Kilcoyne/Reuters
Vrouwen houden de Ierse vlag met daarop de paus omhoog. Franciscus wordt vaak gezien als vooruitstrevend en een moderne paus. Zo was hij de eerste die namens de kerk excuses maakte voor de behandeling van homoseksuelen. Ook was hij onlangs de eerste om te stellen dat de doodstraf ontoelaatbaar is.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Een souvenirwinkel in Dublin verkoopt pauselijke lolly's.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Een non weegt bloem voor het bakken van hosties in het Klooster van St. Alphonsus in Dublin, ter voorbereiding op de komst van de paus. De hosties worden in het klooster grotendeels met de hand gemaakt.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Zuster Petra Maria met het deeg voor de hosties.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Een hostie is een ongedesemd baksel, een soort brood, met een kruis dat in de eucharistieviering gebruikt wordt. Hosties worden door een priester geheiligd en zijn daarmee verworden tot het lichaam van Christus.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Bij de communie worden hosties uitgedeeld. Dit gebeurt vaak aan het einde van de eucharistie, bij de mis op zondag. Meestal worden hosties op de tong gelegd.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Duizenden pelgrims beklimmen de heilige berg Croagh Patrick, die zijn naam dankt aan de beschermheilige van Ierland, Sint Patrick.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
De beklimming is een onderdeel van een jaarlijkse pelgrimsroute, iedere laatste zondag van juli. Veel mensen maken de tocht op blote voeten.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Een pelgrim wordt gezegend op de heilige berg.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Zuster Angela Finegan dweilt de vloer van de St Mary's Abbey. "Ik ben zo enthousiast over de dag dat ik aanwezig ben bij deze goede en heilige leider van onze kerk en omringd door gelovigen en liefhebbers van God. Het zal een grote vreugde en zegen zijn. Zeker dezer dagen dat God en kerkleven worden weggedrukt door onze snelle samenleving", aldus zuster Angela tegen Reuters.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters
Zuster Marie Fahy van de abdij van de Heilige Maria. "De paus is het aardse hoofd van de kerk, de vicaris van Christus. Zijn bezoek betekent dat hij de Ierse kerk wil ondersteunen, begeleiden en aanmoedigen. Ik geloof dat zijn boodschap er een zal zijn van inspiratie, leiding en advies voor het volk van God in Ierland", zegt de zuster tegen Reuters.
Foto Clodagh Kilcoyne / Reuters