Grote storing treinverkeer Amsterdam gevolg van softwarefout

Duizenden reizigers strandden dinsdagavond rond Amsterdam na een storing, die uiteindelijk pas om half vier ‘s nachts verholpen was.

Door een grote storing strandden dinsdagavond duizenden reizigers op Amsterdam Centraal en andere stations.
Door een grote storing strandden dinsdagavond duizenden reizigers op Amsterdam Centraal en andere stations. Foto Evert Elzinga/ANP

De storing die dinsdagavond het treinverkeer rond Amsterdam platlegde, was het gevolg van een softwarefout. Door “een unieke samenloop van omstandigheden” kon het systeem van de treinverkeersleiding slechts gedeeltelijk worden gebruikt, meldt spoorbeheerder ProRail woensdag in een verklaring.

Het probleem ontstond toen rond 18.30 uur een winkeldief de spoortunnel van Schiphol inrende, waardoor het treinverkeer stil moest worden gelegd. Een voertuig kwam toevallig stil te staan op een plek waar een sensor zit van het systeem waarmee treinen een perron op de luchthaven krijgen toegewezen. Dit gebeurt volgens ProRail wel vaker, maar door een bug in de software bleef de sensor signalen doorgeven, tot wel 32.000 keer. “Dat zorgde ervoor dat de verkeersleidingspost oververhit raakte”, licht een woordvoerder van de spoorbeheerder toe.

‘Geavanceerde ICT-systemen’

Vervolgens moest het drukke netwerk rond Amsterdam en Schiphol met de hand worden geregeld - het spoor van Amsterdam Centraal verwerkt op dat tijdstip zo’n veertig treinen elke twintig minuten. Daardoor vielen treinen uit of liepen vertraging op. Het duurde uiteindelijk tot half vier ‘s nachts voordat de software weer werkte. De spoorbeheerder zegt dat het systeem is aangepast zodat dit niet meer kan gebeuren:

“ProRail regelt het treinverkeer met zeer geavanceerde ICT-systemen. Maar een kleine fout kan grote impact hebben, zoals in Amsterdam.”

Volgens de NS werden uiteindelijk meer dan 50.000 reizigers getroffen door de storing. Staatssecretaris Stientje van Veldhoven (Infrastructuur en Waterstaat, D66) heeft opgeroepen tot een grondig onderzoek naar het incident. De storing moet volgens haar “goed worden geëvalueerd”, zei ze tegen persbureau ANP. Ook ziet de staatssecretaris de storing als bewijs dat er verder moet worden geïnvesteerd in het spoor.