Brieven

Brieven

Foto iStock

In de column Beste Eva Jinek, geloof niet in de sprookjes (18/8) waarschuwt Rosanne Hertzberger voor de sprookjes van gelijkheid en eerlijke verdeling van het ouderschap. De traditionele moeder zou de standaard blijven, moeders die willen werken treft de verantwoordelijkheid. Overal. Hertzberger kent geen gezinnen waar dat anders is. Zo kom je uit op een generatie mannen die kennelijk geen zorg zou willen dragen voor hun kroost. Dat klopt niet. Op schoolpleinen, bij crèches, in supermarkten, bij huisartsen: ik kom ze overal tegen met kind aan de hand. Mogelijk soms wat krukkig of nog niet gewend, maar ze staan er – achter het fornuis, achter de kinderwagen. Ook zij moeten nog dat inkomen meebrengen voor de vaste lasten. En dat leidt inderdaad tot „eindeloos jongleren” met de opvang. Want de generatie die ervoor heeft ‘gezorgd’ dat vrouwen buitenshuis kunnen werken, heeft dat nooit goed geregeld. Vaders en moeders wringen zich met opa’s en oma’s in allerlei bochten om het voor elkaar te krijgen. Opa’s en oma’s die dat nu nog kunnen, want we moeten straks doorwerken tot zeventig jaar. Het idee dat de werkvloer zaligmakend is kan dus ook in het sprookjesboek. De werkelijkheid is twee inkomens die nodig zijn, kinderen die tijd en aandacht vragen en de ‘burn-out’ die op de loer ligt.