DNA-match 55-jarige man in zaak Nicky Verstappen

Verdachte Jos B. zou ten tijde van de moord in Simpelveld hebben gewoond. Zijn huidige verblijfplaats is onbekend. De politie vraagt om hulp bij de zoektocht.

De moeder, zus en vader van Nicky Verstappen zitten naast Peter R. de Vries voor het begin van de persconferentie.
De moeder, zus en vader van Nicky Verstappen zitten naast Peter R. de Vries voor het begin van de persconferentie. Foto Marcel van Hoorn/ANP

Er is een verdachte in beeld voor de moord uit 1998 op de toentertijd 11-jarige Nicky Verstappen. Dat maakte de politie Limburg woensdag bekend tijdens een persconferentie.

Het betreft Jos B., een 55-jarige man uit het Limburgse dorp Simpelveld, die volgens de politie geen enkele connectie heeft met Nicky Verstappen of zijn woonplaats Heibloem. De politie heeft de naam vrijgegeven in de hoop dat burgers kunnen bijdragen aan de zoektocht naar de verdachte. “We weten wie hij is, maar weten niet waar hij momenteel verblijft”, aldus de politie.

Lees ook deze reportage uit 2003 over Verstappens woonplaats Heibloem

Minister Grapperhaus (Justitie, CDA) liet kort na de persconferentie aan ANP weten dat hij een discussie wil over het verplicht afstaan van DNA.

Weigering DNA af te staan

De verdachte, tegen wie een internationaal opsporingsbevel is uitgevaardigd, kwam in beeld doordat hij geen gehoor gaf aan de oproep om vrijwillig DNA af te staan eerder dit jaar. Hij bleek in oktober 2017 naar het buitenland te zijn vertrokken. Vanaf april 2018 ontbreekt ieder spoor van hem en is hij door zijn familie als vermist opgegeven.

DNA-sporen gevonden op B’s spullen en verkregen via verre verwanten vormden volgens de politie een “honderd procent match” met DNA op de kleding van Nicky Verstappen. De recherche onderzocht onder andere in samenwerking met de Franse autoriteiten een chalet waar B. zich tijdelijk ophield.

De politie maakte bekend dat B. eerder een tijd actief was bij de scouting en enkele jaren op een peuterspeelzaal werkte. Ook was hij betrokken bij een zedenzaak die geseponeerd werd. Het toenmalige Limburgs Dagblad schreef in 1983 dat B. hielp met het nieuw leven inblazen van Jeugd- en Jongerenwerk. Kinderen van 11 tot 16 jaar die bij wilden dragen, konden zich bij hem melden, aldus de krant.

Vijf vragen over het grootschalige DNA-onderzoek in de zaak-Verstappen

Mede-survivalers zochten naar B.

B. was actief als bushcrafter; iemand die langere tijd in de natuur verblijft. Begin april van dit jaar postte een site over wildkamperen een oproep over B. met het verzoek tips in te sturen. Hij zou op 21 februari vertrokken zijn voor een trektocht vanuit het basiskamp Old Crow dat hij beheerde in het Franse plaatsje Saint-Marie-Aux-Mines.

Zijn plan was om na een drie weken durende hike in Duitsland aan te komen en uiteindelijk “door te reizen naar Nederland om zijn moeder en zus te bezoeken”, aldus het opsporingsbericht. Maar hij kwam nooit aan bij zijn familie. Ook zou hij niet zijn teruggekeerd op zijn basiskamp. Volgens de oproep is hij sindsdien online niet meer actief geweest; niet via e-mail en niet via het survivalforum waar hij eerder regelmatig inlogde.

Onopgeloste moord uit 1998

De toen 11-jarige Nicky Verstappen uit Heibloem verdween in de nacht van 9 op 10 augustus 1998 tijdens een zomerkamp op de hei bij het Zuid-Limburgse Brunssum. Een dag later, in de avond van 11 augustus, werd hij dood aangetroffen in een dennenbos in de buurt van het kamp. Herhaald politieonderzoek leverde geen duidelijkheid op over een eventuele dader.

Dit voorjaar volgde het grootste DNA-verwantschapsonderzoek dat tot nu toe in Nederland is gehouden. Die methode is sinds 2012 wettelijk mogelijk. Justitie riep 21.500 mannen op om hun DNA af te staan: 17.500 mannen in de onmiddellijke nabijheid van Heibloem en de vindplaats van Nicky’s lichaam, plus nog eens vierduizend mensen die destijds in die plaatsen woonden, maar inmiddels zijn verhuisd, en familieleden van overleden mannen die daar woonden.

In juni werd aangekondigd dat drieduizend mannen opnieuw zouden worden benaderd. Uiteindelijk stonden bijna 15.000 mannen hun DNA af in een onderzoek dat, twintig jaar na de moord, tot een verdachte leidde.

Lees ook deze reportage van onze Limburg-correspondent over het DNA-onderzoek

In een eerdere versie van dit artikel stond de naam van de verdachte voluit geschreven. Dit strookt niet met het artikel in de NRC-code over het omschrijven van verdachten.