Automobilist rijdt met gasflessen gemeentehuis Lingewaard binnen

Enkele uren voor de ontploffing belde iemand het alarmnummer met een dreigement. De beller in kwestie is niet meer gevonden.

Foto Roland Heitink/ANP

In de nacht van dinsdag op woensdag is een man in een auto de ingang van het gemeentehuis van Lingewaard binnengereden. Er brak brand uit en de bestuurder is overleden. De brandweer heeft twee gasflessen in de auto aangetroffen, waarvan er een is ontploft en de ander door de brandweer is veiliggesteld. Het is duidelijk dat het niet om een ongeluk gaat. Om de ingang van het gemeentehuis per auto te bereiken moest de bestuurder vier paaltjes op het voetpad ontwijken.

Volgens de brandweer lag het lichaam van de man in de buurt van de auto in het gemeentehuis. Het is nog niet bekend wie de man is en waarom hij op het gemeentehuis inreed. Er is “een stevig vermoeden” om wie het gaat, maar de politie is nog bezig met het onderzoek en roept via Twitter op “niet te speculeren over de oorzaak”.

Kort na middernacht kwam een melding binnen bij de Veiligheidsregio Gelderland-Midden van een man die zichzelf en anderen iets aan wilde doen. Volgens een woordvoerder van de politie was de man bekend bij “het zorgkader” van de gemeente.

De politie rukte kort na de melding uit, maar kreeg tijdens de zoektocht, twee uur later, de melding binnen dat er een persoon op het gemeentehuis was ingereden. Hoewel de politie niet kan bevestigen dat het om dezelfde man gaat, zegt een woordvoerder wel dat de man waarnaar werd gezocht daarna niet meer is gevonden.

‘Enorm geschrokken’

De burgemeester van Lingewaard Marianne Schuurmans (VVD) zegt tegen NRC “enorm geschrokken” te zijn van de gebeurtenis. Ze werd rond 02.10 uur wakker gebeld en is onmiddellijk naar het gemeentehuis gekomen. “Ik had dit niet kunnen zien aankomen”, zegt ze. Ze kan nog niets zeggen over het motief van de bestuurder. In de loop van de avond hoopt de burgemeester meer duidelijkheid te kunnen geven.

De brand was rond 03.00 uur onder controle. Het gemeentehuis heeft ernstige schade opgelopen. De hal is ernstig beschadigd en de overige ruimtes hebben roetschade opgelopen. Het duur zeker een paar dagen voordat de medewerkers weer aan het werk kunnen. Medewerkers van de gemeente reageren vol ongeloof.

In het oude gemeentehuis van Bemmel, op zo’n 100 meter van het nieuwe gemeentehuis van Lingewaard, kunnen inwoners van de gemeente voorlopig terecht voor bijvoorbeeld het aanvragen van een paspoort of het aangeven van een baby. De gemeente is inmiddels weer bereikbaar op het reguliere telefoonnummer.