25 jaar cel voor verijdelde aanslag en ‘vergismoord’

Liquidatieplan Quincy S. is bestraft voor een moord én een nipt verijdelde aanslag. De rechtbank zag voor dat laatste voldoende bewijs.

Een geladen pistool, uitgeschakelde telefoons, kleding en spullen in de auto om sporen te wissen en snel op de vlucht te slaan. Is dat voldoende bewijs om te spreken van een liquidatieplan, ook als de uitvoering is verijdeld?

Ja, zegt de Amsterdamse rechtbank. Die veroordeelde Quincy S. (34) dinsdag voor voorbereiding van een liquidatie en een reeks andere delicten, waaronder de Amsterdamse ‘vergismoord’, tot 25 jaar gevangenisstraf. Drie medeverdachten kregen celstraffen van vijf tot zeven jaar voor hulp bij het liquidatieplan.

Tegen S. was levenslang geëist. Het Openbaar Ministerie noemde de zaak tegen hem vooraf van groot belang voor de bescherming van de samenleving tegen de geweldsgolf in de Amsterdamse onderwereld.

Wanneer kan je iemand veroordelen voor een moordpoging?

Quincy S. werd vorig jaar met Mike I., een van de medeverdachten, aangehouden in een gestolen BMW op een afrit van de A6 bij Almere, met handschoenen en een geladen pistool op zak. Volgens het OM is daarmee een liquidatie voorkomen. Waren de twee niet op de snelweg aangehouden, stelde de aanklager, dan had S. in de Literatuurwijk zonder twijfel een crimineel uit de Amsterdamse onderwereld doodgeschoten.

Volgens de verdediging viel die intentie niet te bewijzen. Het kon de verdachten evengoed gaan om het innen van schulden, om diefstal, afpersing of gijzeling.

De rechtbank acht zulke alternatieve scenario’s onwaarschijnlijk. Zo droeg chauffeur Mike I. bij zijn aanhouding twee lagen kleding: niet nuttig bij een gijzeling, wel op de vlucht na een moord. Datzelfde geldt voor de auto: geen voertuig om geruisloos mee te vluchten. Op basis van die „voorbereidingsmiddelen”, afgeluisterde gesprekken en observaties door de recherche stelde de rechtbank „dat het niet anders kan dan dat S. en zijn medeverdachten een liquidatie aan het voorbereiden waren”.

Kogels op de tram

De ‘vergismoord’ een hippe winkelstraat

S., eenmaal ingesloten na zijn arrestatie in Almere, werd begin dit jaar in zijn cel ook aangehouden voor de ‘vergismoord’ in de Amsterdamse De Clercqstraat. Daar liep hij in mei 2015 met een handlanger en een volautomatisch aanvalsgeweer – vermoedelijk een kalasjnikov – een shishalounge binnen. Nadat S. door een kogel werd geraakt, richtte hij zijn wapen op een 25-jarige passant in de veronderstelling dat die hem beschoten had. De man, een toevallige voorbijganger, werd op straat onder vuur genomen en overleed ter plekke. Ook een passerende tram werd door de kogelregen geraakt.

Voor de onderwereld hoopt de rechtbank dat de strafmaat „een zekere afschrikwekkende werking” heeft. Quincy S. wordt door de rechtbank omschreven als een „professionele hitman, die niet wordt gehinderd door een geweten” bij zijn daden. „Voor hem telt kennelijk alleen het geld dat de opdracht hem oplevert”, aldus de rechtbankvoorzitter.