Talibaan laten zeker 160 gegijzelde burgers vrij

Zij werden afgelopen weekend ontvoerd uit drie bussen. Twintig soldaten en agenten worden nog vastgehouden.

Dinsdagochtend laaide het geweld opnieuw op in de hoofdstad Kabul, waar de Talibaan een raketaanval uitvoerde.
Dinsdagochtend laaide het geweld opnieuw op in de hoofdstad Kabul, waar de Talibaan een raketaanval uitvoerde. Foto AP/Rahmat Gul

Terreurbeweging Talibaan heeft dinsdagochtend meer dan 160 burgers vrijgelaten die in het noorden van het land waren gegijzeld, meldt persbureau Reuters op basis van een lokale ambtenaar. Zeker twintig soldaten en politieagenten worden nog vastgehouden.

Talibaanstrijders hielden afgelopen weekend nabij de stad Khanabad drie bussen tegen die onderweg waren naar hoofdstad Kabul. Het doelwit van de gijzelingsactie waren regeringstroepen die in de bussen zaten. Uiteindelijk werden bijna tweehonderd mensen vastgehouden.

Staakt-het-vuren mislukt

Een dag voor de gijzeling had de Afghaanse president Ashraf Ghani nog een handreiking gedaan aan de Talibaan. Hij stelde een voorwaardelijk staakt-het-vuren van drie maanden voor. De terreurorganisatie wees dat aanbod maandagmiddag af. Volgens de belangrijkste leider van de Talibaan zorgt een wapenstilstand voor een langere aanwezigheid van Amerikaanse troepen in het land.

Dinsdagochtend laaide het geweld in Kabul opnieuw op. De lokale autoriteiten maken melding van meerdere raketaanvallen nabij het presidentieel paleis en de Amerikaanse ambassade. Daarbij zijn voor zover bekend geen slachtoffers gevallen. Op het moment van de aanval hield president Ghani een toespraak voor het Offerfeest Eid al-Adha.