In beeld

Miljoenen moslims reizen naar Mekka voor de hadj

De jaarlijkse bedevaartstocht is zondag begonnen en duurt nog tot en met vrijdag. Tussen de 4.000 en 5.000 Nederlanders doen mee.

Pelgrims zijn met de bus onderweg naar de Jamarat-brug in Mina, een stadsdeel van Mekka. Daar vindt de symbolische steniging van de duivel plaats, een van de belangrijkste rituelen tijdens de hadj.
Foto Ahmad Al-Rubaye/AFP
Een enorme menigte verzamelt zich vooraafgaand aan het stenigingsritueel. Het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken schat dat dit jaar tussen de 4.000 en 5.000 Nederlanders de bedevaartstocht maken.
Foto Ahmad Al-Rubaye/AFP
Pelgrims bij de Kaäba, het hoogste heiligdom in de islam. Het vierkante gebouw in de Grote Moskee in Mekka zou de uit het Paradijs afkomstige Zwarte Steen bevatten. Moslims moeten zeven keer tegen de klok in om de Kaäba heen lopen.
Foto Ahmad Al-Rubaye/AFP
Een Saoedische beveiliger staat tussen de biddende pelgrims. De hadj is niet zonder risico's: in de enorme mensenmassa's komen geregeld pelgrims in de knel. Op die manier kwamen in 2015 zeker 2.000 mensen om het leven.
Foto Ahmad Al-Rubaye/AFP
Dit jaar doen naar schatting 2,5 miljoen moslims mee aan de hadj. De Saoedische autoriteiten hebben de afgelopen jaren veel geïnvesteerd in maatregelen om de enorme bezoekersaantallen in goede banen te leiden.
Foto Mohammed Saber / EPA
Een van de maatregelen die de Saoedi's namen, was het verbieden van selfies in de Grote Moskee. Deze pelgrims lieten zich daar niet door tegenhouden.
Foto Sedat Suna/EPA
Pelgrims raken de muur van de heilige Kaäba aan. Mits ze gezond zijn en genoeg geld hebben, moeten moslims van hun geloof één keer in hun leven de bedevaart naar Mekka maken.
Foto Sedat Suna/EPA
De hadj begon dit jaar op 19 augustus en duurt vijf dagen. De derde dag van de bedevaart is ook de dag van het Offerfeest, de belangrijkste islamitische feestdag.
Foto Sedat Suna/EPA
In Mina staan talloze tenten waarin de pelgrims de nacht kunnen doorbrengen.
Foto Sedat Suna/EPA
Tientallen bussen staan geparkeerd nadat ze hun passagiers hebben afgezet in Mina. 30.000 artsen en verpleegkundigen zijn tijdens de hadj op de been om pelgrims met medische problemen te kunnen verzorgen.
Foto Sedat Suna/EPA
Pelgrims rusten uit vlak bij de berg Arafat, de plek waar de profeet Mohammed volgens de Koran zijn volgelingen voor de laatste keer zou hebben toegesproken.
Foto Sedat Suna/EPA
Het bezoek aan de berg Arafat valt altijd op de tweede dag van de bedevaart, die dan ook de Dag van Arafa heet.
Foto Sedat Suna/EPA
De pelgrims gebruiken het bezoek aan de berg Arafat voor gebed, meditatie en reflectie op hun zonden. Ook luisteren ze naar preken van geestelijken.
Foto Mohammed Saber/EPA
Moslims bidden op de weg bij de Namira-moskee, in de buurt van Arafat.
Foto Dar Yasin/AP
Op het Gebergte van Noer klimmen pelgrims naar een grot waar Mohammed zijn eerste goddelijke openbaring zou hebben ontvangen via de aartsengel Gabriël.
Foto Sedat Suna/EPA
Omdat het Gebergte van Noer de plek is waar Mohammed de eerste verzen van de Koran geopenbaard zou hebben gekregen, wordt de berg ook wel het Gebergte van het Licht genoemd.
Foto Mohammed Saber / EPA
De hadj duurt nog tot en met komende vrijdag.
Foto Sedat Suna/EPA