Militaire dienst

Marokko wil eenjarige dienstplicht herinvoeren

Marokko is van plan de dienstplicht voor burgers tussen de 19 en 25 jaar opnieuw in te voeren. Het voorstel hiervoor werd dinsdagochtend goedgekeurd door de ministerraad. De wetswijziging wordt in oktober door het parlement besproken. Zowel Marokkaanse vrouwen als mannen moeten aan de nieuwe eenjarige dienstplicht voldoen. Het is niet duidelijk of de dienstplicht ook geldt voor Marokkanen met een tweede nationaliteit of die in het buitenland wonen. Maandag stelde koning Mohammed VI dat er meer „vaderlandsliefde” onder jongeren nodig is. Activisten twijfelen echter aan zijn motieven omdat de koning in 2006 de dienstplicht voor jonge mannen afschafte. Door sommigen wordt de wetswijziging geïnterpreteerd als een poging om meer loyaliteit aan de staat te kweken onder jongeren. (NRC)