Microsoft: Russische hackers vallen politici VS aan

Via replica’s van overheidssites zou geprobeerd zijn om gegevens van gebruikers buit te maken. Microsoft heeft toestemming om de zes domeinen uit de lucht te halen.

Foto Altaf Qadri/AP Photo

Microsoft heeft zes internetdomeinen opgerold van een Russische hackersgroep die is gelieerd aan de Russische overheid. Doelwit van de hackers zouden Amerikaanse politici en instanties zijn, zo schrijft het softwarebedrijf maandag in een toelichting op het nieuwe beleid.

De groep, die bekend staat als Fancy Bear en APT28, maakte webpagina’s na waarvan de url’s precies leken op de webadressen van onder andere de Amerikaanse Senaat en het International Republican Institute, een non-profitorganisatie die wereldwijd actief is. Ook de conservatieve denktank Hudson Institute zou op deze manier zijn aangevallen. Eerder liet het Hudson Institute zich kritisch uit over de Russische overheid. Via de nep-sites zou geprobeerd zijn gegevens van gebruikers buit te maken. Rechters hebben Microsoft toestemming gegeven om de zes domeinen uit de lucht te halen.

‘Verkiezingen verstoren’

De hoogste jurist binnen Microsoft, Brad Smith, stelde maandag dat buitenlandse groepen steeds vaker cyberaanvallen inzetten om verkiezingen te manipuleren of te verstoren. In Amerika worden in november tussentijdse verkiezingen gehouden, de midterms. Deze Congresverkiezingen zijn een goede graadmeter voor de populariteit van de regering-Trump. Daarbij verliezen de Republikeinen mogelijk hun meerderheid in het Huis van Afgevaardigden.

Volgens Microsoft moet de techsector meer doen om Amerikaanse politieke partijen te beschermen tegen cyberaanvallen. Het is niet de eerste keer dat Fancy Bear toeslaat; de afgelopen twee jaar sloot Microsoft 84 domeinen die in verband werden gebracht met de groep. Vorige maand zei het bedrijf dat het bovendien phishingaanvallen afkomstig van Russische bronnen had geïdentificeerd. Drie Congresleden waren toen het doelwit, maar om wie het ging bleef onduidelijk.

Presidentsverkiezingen

Het softwarebedrijf zegt dergelijke praktijken naar aanloop van de presidentsverkiezingen in 2016 ook te hebben waargenomen. Naast exacte replica’s van sites werden ook stemkastjes doelwit. Het onderzoek naar de mogelijke Russische inmenging in de Amerikaanse presidentsverkiezingen door speciaal aanklager Robert Mueller loopt nog.

Moskou zei dinsdagmiddag niks te weten van de aantijgingen: “We hebben geen idee over welke hackers Microsoft het heeft”, aldus woordvoerder van de regering Dmitri Peskov. Ook zei Peskov geen bewijs te hebben gezien dat de beschuldigingen van het softwarebedrijf kloppen.