Mesale Tolu

Turkije laat Duitse journaliste na anderhalf jaar uitreizen

De Duitse journaliste Mesale Tolu heeft maandag van de Turkse autoriteiten toestemming gekregen terug te keren naar Duitsland met haar kind. Tolu zat vorig jaar van april tot december vast op verdenking van lidmaatschap van een terreurorganisatie. Na haar vrijlating kreeg ze een uitreisverbod. Tolu zei maandag dat zij niet echt vrij zal zijn omdat haar man nog steeds in een Turkse cel zit. Ook het strafproces tegen Tolu gaat in oktober gewoon door. Het Europese Centrum voor Vrijheid van Pers en Media laat weten dat nog steeds veel Turkse journalisten worden bedreigd. De zaak-Tolu was, volgens de Frankfurter Allgemeine, samen met die van de inmiddels vrijgelaten Deniz Yücel, van Die Welt, en van mensenrechtenactivist Peter Steudtner, een zware belasting voor de Duits-Turkse betrekkingen. (NRC)