Grote storing treinverkeer rond Amsterdam verholpen

Treinen zullen woensdag volgens dienstregeling rijden, maar kunnen korter zijn doordat niet alle treinstellen op tijd op de juiste locatie konden komen.

Gestrande treinreizigers dinsdagavond op station Amsterdam Centraal.
Gestrande treinreizigers dinsdagavond op station Amsterdam Centraal. Foto Evert Elzinga/ANP

De storing in de besturingssystemen van het treinverkeer rondom Amsterdam is verholpen, meldt NS. Treinen zullen volgens dienstregeling rijden, maar kunnen korter zijn doordat niet alle treinstellen op tijd op de juiste locatie konden komen. NS geeft aan dat het daardoor drukker kan zijn dan gebruikelijk.

In en rond Amsterdam lag sinds dinsdagavond door een grote storing bij spoorbeheerder ProRail het spoorverkeer plat. Op Amsterdam Centraal, Schiphol en stations in de omgeving zoals Almere konden geen treinen aankomen en vertrekken. Eerder meldde NS dat het onzeker zou zijn of de storing voor woensdag opgelost zou kunnen worden.

De storing deed zich voor bij de verkeersleidingspost van ProRail in Amsterdam. Een woordvoerder van het bedrijf wist niet precies wat er aan de hand is. Normaal gesproken kan de centrale verkeersleiding in Utrecht bij dergelijke problemen bijspringen, maar dit keer was dat niet mogelijk. “Dan kunnen er geen treinen rijden”, aldus de woordvoerder.

Even na acht uur waren de problemen volgens ProRail voorbij. Het bedrijf kondigde aan dat het treinverkeer weer werd opgestart. Drie kwartier later viel het verkeersleidingssysteem in Amsterdam echter opnieuw uit.

Twitter avatar NS_online NS online Vertrek je dadelijk met de auto vanuit of in de richting van Amsterdam? Of ben je juist op zoek naar een lift? Vind elkaar met #treinpoolen 🚃🔁🚗

ProRail liet enkele treinen buiten het systeem om vertrekken, onder meer om 21.30 naar Vlissingen. NRC-redacteur Jochen van Barschot was daarin onderweg en zei dat de chaos meeviel. Via de luidspreker kreeg hij te horen dat het probleem bij de centrale verkeerstoren zat: “Die is buiten gebruik, dus ze kunnen alleen met elkaar communiceren door te bellen, niet via de computersystemen van NS.”

Hoeveel reizigers er door de storing zijn getroffen was niet duidelijk. Volgens de stadsomroep AT5 is station Amsterdam Zuid tijdelijk afgesloten geweest omdat de perrons overvol raakten. De ANWB riep automobilisten op om gestrande reizigers op Schiphol een lift te geven.

Twitter avatar ANWBverkeer ANWBverkeer We vragen automobilisten die op Schiphol passagiers afzetten om gestrande reizigers een lift te geven.

‘Iets drukker dan normaal’

Met de drukte op het Centraal Station viel het rond 20.00 uur nog mee, zegt NRC-redacteur Evy van der Sanden, die ter plaatse is. “Het is wel iets drukker dan normaal in de spits, maar het is niet zo dat er hier duizenden mensen vast staan.”

Ongeveer een uur voor de storing bij ProRail begon, lag het treinverkeer bij Schiphol al stil doordat een winkeldief op de vlucht voor de marechaussee de spoortunnel in was gerend. De man had iets gestolen bij Albert Heijn en kon uiteindelijk worden opgepakt.

Het is niet de eerste keer deze week dat er grote problemen zijn op het spoor. Zondag strandden in Leeuwarden duizenden bezoekers van het Reuzen-evenement doordat een trein tussen Meppel en Zwolle vijfhonderd meter bovenleiding kapot had gereden. Daardoor konden er amper treinen vertrekken uit de Friese stad.