Foute aanbesteding

Rijkswaterstaat spendeert miljoen euro aan onbruikbare speedboten

Rijkswaterstaat heeft in 2015 een miljoen euro uitgegeven aan twee speedboten die niet geschikt bleken voor het beoogde doel. Ze kunnen niet met hoge snelheid over een ruwe zee varen. Dat heeft de Volkskrant dinsdag bericht, na een beroep op de Wet openbaarheid van bestuur (Wob). Minister Cora van Nieuwenhuizen (Infrastructuur en Waterstaat, VVD) heeft de Kamer maandagavond ingelicht over de mislukte aanbesteding. De speedboten waren bestemd voor de Barend Biesheuvel, het grootste inspectieschip van de Kustwacht. Het schip heeft speedboten om snel bij schepen te kunnen komen voor controles. Rijkswaterstaat zelf maakte de fout bij de aanbesteding: de speedboten moesten snel kunnen varen, en over ruwe zee. Maar er stond niet in de eisen dat dit tegelijk moest kunnen. (NRC)