Danny Boyle stapt op als regisseur nieuwe James Bond

Boyle stopt vanwege ‘creatieve onenigheid’. Het is nog niet bekend wie de regisseur gaat vervangen.

Danny Boyle
Danny Boyle Foto Evan Agostini/AP

Danny Boyle stapt op als regisseur voor de nieuwste James Bond-film. Dat hebben producenten Michael G. Wilson en Barbara Broccoli en acteur Daniel Craig dinsdag laten weten. De vijfentwintigste, nog titelloze speelfilm moet in november 2019 uitkomen.

Twitter avatar 007 James Bond Michael G. Wilson, Barbara Broccoli and Daniel Craig today announced that due to creative differences Danny Boyle has decided to no longer direct Bond 25. https://t.co/0Thl116eAd

Als reden voor het uiteengaan noemen de producenten van Metro-Goldwyn-Mayer Studios (MGM) “creatieve onenigheid”, die Boyle ertoe bewogen heeft op te stappen. Het nieuws werd per tweet bekendgemaakt, zonder verdere informatie over wat de geschillen inhielden. Het is nog niet bekend wie het stokje overneemt van Boyle.

Opnames in december

De opnames van de nieuwste 007-film moeten in december beginnen. Tot nu toe was bekend dat Boyle en John Hodge, met wie hij geregeld samenwerkt, aan het script schreven. Ze waren nog op zoek naar een nieuwe schurk en ‘Bond-girl’ voor de film.

Het is niet duidelijk hoe het vertrek van Boyle het draaischema gaat beïnvloeden. Voordat in mei bekend werd gemaakt als de nieuwe regisseur, hadden de producers hun zinnen gezet op David MacKenzie.

De te schieten film wordt de opvolger van de kaskraker Spectre, die in oktober 2015 werd uitgebracht. Het wordt de vijfde en waarschijnlijk laatste film met de 50-jarige Daniel Craig in de hoofdrol. Er is nog niet bekend wie Craig gaat opvolgen, al wordt er al jaren hevig gespeculeerd dat de Britse acteur Idris Elba de volgende 007 wordt.

Het zou de eerste Bond-film zijn die Boyle zou regisseren. De Brit voerde eerder de regie over megahits als Trainspotting, het Oscar-winnende Slumdog Millionaire en 28 Days Later.