Van der Weijden haalt 2,5 miljoen euro op met Elfstedenzwemtocht

De topsporter werd na 163 kilometer en zo’n 55 uur zwemmen niet lekker, en moest op aanraden van zijn arts stoppen.

Maarten van der Weijden heeft zijn zwemtocht langs elf Friese steden moeten staken. Met zijn zwemtocht haalde de olympisch zwemmer geld op voor kankeronderzoek.
Maarten van der Weijden heeft zijn zwemtocht langs elf Friese steden moeten staken. Met zijn zwemtocht haalde de olympisch zwemmer geld op voor kankeronderzoek. Foto Remko de Waal/ANP

De Elfstedenzwemtocht van Maarten van der Weijden heeft ruim 2,5 miljoen euro opgeleverd voor het KWF Kankerfonds. De zwemmer zwom de afgelopen dagen 163 kilometer in een tocht door Friesland. Hij moest maandagmiddag zijn tocht na 55 uur staken. Van der Weijden werd tussen Bartlehiem en Dokkum niet lekker en besloot in samenspraak met zijn arts te stoppen. Hij nam zelf de cheque met de opbrengst maandagavond in Leeuwarden in ontvangst.

De zwemmer werd in een brancard naar het podium gereden. Een zichtbaar vermoeide Van der Weijden zei bij de huldiging “heel blij” te zijn weer in Leeuwarden te zijn. “Het was een heel bijzondere tocht.”

De 37-jarige Van der Weijden was onderweg naar Dokkum, de laatste Friese stad die hij nog moest aandoen. Hij had al een aantal uur vertraging opgelopen en het was duidelijk dat het niet zou lukken om op schema om 19.00 uur te finishen in Leeuwarden. Na het middaguur besloot hij een pauze in te lassen om kort te rusten, de zwemmer had het erg koud. Hij werd onderzocht door zijn arts die concludeerde dat zijn zoutgehalte niet op peil was. Door misselijkheid kon hij geen medicijnen binnenhouden. Ook was hij in het water in slaap gevallen.

Bekijk de beelden van afgelopen weekend: De tocht der zwemtochten

De arts concludeerde daarom dat het “niet langer verantwoord” was om door te gaan. Toeschouwers juichten de topsporter vanuit de weilanden aan de kant toe terwijl Van der Weijden uit het water werd gehaald. Op foto’s is te zien dat zijn handen en voeten door het langdurige contact met water wit en gerimpeld zijn. Van der Weijden werd met een ambulance overgebracht naar het Medisch Centrum Leeuwarden voor onderzoek.

Eindfeest

In een interview met de organisatie van de Elfstedenzwemtocht zei Van der Weijden in de ochtend al vanuit het water “een pittige nacht” achter de rug te hebben. Op live beelden van zijn tocht was te zien dat zijn slag flink vertraagd was. Van der Weijden zei “zijn stinkende best” te willen doen om Dokkum in ieder geval te halen, maar dat bleek kilometers later toch te veel te zijn.

De gemeente Leeuwarden liet toen weten dat het eindfeest in het centrum van de stad maandagavond wel gewoon Doorging. Onder anderen premier Rutte was daarbij aanwezig. Even was het onduidelijk of Van der Weijden zelf naar Leeuwarden zou komen, maar na onderzoek in het ziekenhuis ging kwam er groen licht.

Lees dit NRC-interview met Van der Weijden over zijn zwemtocht: ‘Ik ben bezeten, ik ben nu geen leuke man, geen toffe vader’
Twitter avatar vanderzande Martijn van der Zande Maarten stopt, onder groot applaus https://t.co/ITuVp18SWC

Schuldgevoel

In een interview met NRC zei de olympisch kampioen, die zelf leukemie overleefde, dat hij zich schuldig voelde:

“Het meest extreme dat ik me kan voorstellen, de Elfstedentocht zwemmen, kan ik opbrengen omdat ik me schuldig voel. Schuldig ten opzichte van kankerpatiënten die het niet hebben overleefd. Ik draag het voortdurend met me mee, en het is fijn om daar wat mee te doen, om er uiting aan te geven in plaats van het weg te stoppen.”

Lees de column van Wilfried de Jong: Maarten van der Weijden is een beetje gek

Van der Weijden vertrok zaterdagochtend vanuit Leeuwarden. De afgelopen dagen hebben duizenden toeschouwers de zwemmer toegejuicht vanaf de kade en bruggen. Onder anderen oud-schaatser Erben Wennemars en cabaretier Freek de Jonge voeren enkele uren mee om Van der Weijden mentaal te steunen.

Bekijk hier de route die Van der Weijden de afgelopen dagen aflegde: