Talibaan gijzelen bijna 200 mensen in Kunduz

De Afghaanse regering stelde de Talibaan zondag nog een staakt-het-vuren voor, net als twee maanden geleden. De terreurorganisatie heeft die handreiking afgewezen.

In juni hielden de Talibaan en het Afghaanse leger een driedaags staakt-het-vuren tijdens het Suikerfeest.
In juni hielden de Talibaan en het Afghaanse leger een driedaags staakt-het-vuren tijdens het Suikerfeest. Foto Rahmat Gul/AP

De Talibaan hebben in het noorden van Afganistan zo’n 190 mensen gegijzeld. De terreurgroep bevestigde dat in de loop van maandagochtend, bij monde van een woordvoerder met wie persbureau Reuters sprak. Het merendeel wordt maandag vrijgelaten, of is al bevrijd.

Strijders hielden in de buurt van de stad Khanabad drie bussen staande die onderweg waren naar de Afghaanse hoofdstad Kabul. Doelwit van de actie waren regeringstroepen die aan boord waren. Berichten over het precieze aantal gijzelaars en wat er met hen gebeurd is, zijn verwarrend. Volgens persbureau AP hebben regeringstroepen zeker 149 gijzelaars al bevrijd. Reuters houdt het erop dat de Talibaan hen later op maandag nog vrijlaten.

Afghanistan is inmiddels het strijdtoneel van zowel het Afghaanse regeringsleger, de Talibaan als IS. Al-Qaeda is nog niet weg en er komen meer NAVO-troepen. Wie vecht met wie?

Staakt-het-vuren

De gijzeling volgt een dag nadat president Ashraf Ghani van Afghanistan een handreiking naar de Talibaan deed, door een voorwaardelijk staakt-het-vuren voor te stellen voor de duur van drie maanden. De terreurorganisatie heeft dat aanbod maandagmiddag afgewezen.

De belangrijkste leider van de Talibaan liet weten dat een wapenstilstand zorgt voor een verlengde Amerikaanse aanwezigheid in het land, terwijl de terreuracties juist mede zijn bedoeld om die aanwezigheid terug te dringen.

Twee maanden geleden staakten beide partijen wel kort het geweld, toen de regering van Ghani het einde van de Ramadan aangreep voor een staakt-het-vuren. Dat was het eerste officiële bestand tussen beide partijen sinds de Amerikaanse invasie in Afghanistan in 2001. Regeringstroepen en strijders van de Talibaan legden de wapens toen drie dagen lang neer. Ghani wilde het bestand destijds verlengen, de Talibaan niet.