Spaanse politie schiet mesaanvaller dood

Een man liep met een mes een politiestation binnen in de buurt van Barcelona. De Spaanse politie behandelt het incident als een terroristische aanval.

Catalaanse agenten staan buiten het appartement van de man die met een mes een politiebureau zou zijn binnengelopen.
Catalaanse agenten staan buiten het appartement van de man die met een mes een politiebureau zou zijn binnengelopen. Foto Lluis Gene/AFP

De Spaanse politie heeft maandagmorgen in de buurt van Barcelona een man doodgeschoten die met een mes agenten wilde aanvallen. Hij heeft daarbij “Allahu Akhbar” (“God is de Grootste”) geroepen. Dat schrijft persbureau Reuters na een verklaring van de Spaanse politie. Via Twitter laat de politie weten het incident te behandelen als een terroristische aanval.

Het gaat om een 29-jarige Algerijn zonder strafblad die al een aantal jaar in Spanje leeft. De man kwam vlak voor 6.00 uur met een groot mes het politiestation binnen van de voorstad Cornellà de Llobregat, aan de zuidkant van Barcelona, en werd doodgeschoten door een bewaker.

De politie doet momenteel onderzoek en moet nog vaststellen wat het motief van de dader was. Politiebureaus in heel Spanje zijn gewaarschuwd naar aanleiding van het incident.

Lees ook over de aanslagen in Spanje van een jaar geleden: Dit zijn de verhalen van de slachtoffers van de aanslag in Barcelona

De aanval volgt drie dagen na de eerste gedenkdag van de aanvallen in Barcelona en Cambrils in 2017. Toen reed onder meer een sympathisant van terreurgroep Islamitische Staat met een busje de drukke boulevard La Rambla op. Daarbij kwamen veertien mensen om het leven en raakten meer dan honderd anderen gewond.