Eredivisie

AZ koploper na zege op FC Emmen, Ajax wint met hulp van video-arbiter van VVV

In de ontdekkingsreis door de eredivisie heeft FC Emmen nu ook ervaren hoe het voelt om te verliezen. De club uit Drenthe, die vorige week met een verrassende uitzege op ADO Den Haag debuteerde in de eredivisie, kwam zondag bij het eerste thuisduel ooit op het hoogste niveau tekort tegen AZ: 1-4.

AZ lijkt de snelle uitschakeling door Kairat Almaty in de tweede voorronde van de Europa League begin deze maand redelijk te hebben verwerkt. Het elftal van trainer John van den Brom won vorige week al met 5-0 van NAC Breda en leidde in Emmen bij rust al met 3-1, dankzij doelpunten van de pas zeventienjarige Myron Boadu, Thomas Ouwejan en Oussama Idrissi. De laatste bepaalde in de 71ste minuut de eindstand op 4-1. Na twee speelronden gaat AZ aan de leiding in de eredivisie.

Ajax won zaterdag uit bij VVV-Venlo: 0-1. De ploeg van trainer Erik ten Hag kwam pas in de slotfase tot scoren, met dank aan de video-arbiter. Scheidsrechter Kevin Blom kende Ajax pas een strafschop toe na een seintje uit de regiekamer. Blom had met eigen ogen niet gezien dat Ajax-spits Klaas-Jan Huntelaar door Roel Janssen in de rug werd gelopen. Hij besloot het moment nog eens te bekijken op tv en wees alsnog naar de strafschopstip.

Zo voorkwam Dusan Tadic dat Ajax net als vorige week tegen Heracles (1-1) puntenverlies leed. Trainer Ten Hag was opgelucht over het late doelpunt. „Maar we moeten echt meedogenlozer worden”, zei hij over de gemiste kansen. „Voor het doel moet het veel scherper.”

De video-arbiter was Ajax overigens ook voor rust te hulp gekomen, toen Blom na interventie van de VAR een goal van VVV afkeurde. Het was hem ontgaan dat doelpuntenmaker Martin Samuelson aan het shirt van Ajax-verdediger Nicolás Tagliafico had getrokken.

David Neres liep op het kunstgras in Venlo een hamstringblessure op. Het is onzeker of de aanvaller woensdag kan meedoen in het duel met Dinamo Kiev, in de play-offs van de Champions League. (ANP)