Elfstedentocht

Pizza en kusjes voor Van der Weijden

Foto’s Anton Kappers, REMKO DE WAAL/ANP

Een pizza funghi in de buurt van Bolsward had hem zondagmiddag nieuwe energie bezorgd, net als de kusjes van zijn twee dochtertjes een paar uur later in Witmarsum. Maarten van der Weijden kon het goed gebruiken tijdens zijn 200 kilometer lange zwemtocht door Friesland waarmee hij geld voor kankeronderzoek wil ophalen. „Het meest extreme dat ik me kan voorstellen, de Elfstedentocht zwemmen, kan ik opbrengen omdat ik me schuldig voel”, zei de 37-jarige langeafstandszwemmer en voormalig kankerpatiënt in een interview met NRC. In de nacht van zaterdag op zondag leek echter na ongeveer tachtig kilometer een eind te komen aan zijn missie toen de spierkracht weg was en hij zich gedwongen zag een lange slaappauze in te lassen. Maar Van der Weijden kon zijn weg vervolgen, toegejuicht door duizenden enthousiaste toeschouwers langs de route. Maandagavond staat de finish gepland in Leeuwarden.

Fotoreportage pagina S9