Eagles passeren Michael Jackson met best verkopende album ooit in VS

Van Their Greatest Hits (1971-1975) van de rockband werden 38 miljoen exemplaren verkocht, 5 miljoen meer dan van Thriller.

Eagles Don Henley (l) en Glenn Frey tijdens een optreden in 2014. Frey overleed in 2016.
Eagles Don Henley (l) en Glenn Frey tijdens een optreden in 2014. Frey overleed in 2016. Foto John Shearer/AP

Wijlen Michael Jackson is niet langer de artiest met het best verkopende muziekalbum aller tijden in de Verenigde Staten. Hij is ingehaald door de Eagles, bericht persbureau AP maandag. De plaat Their Greatest Hits (1971–1975) van de Californische softrockers ging sinds 1976 38 miljoen keer over de toonbank, vijf miljoen keer vaker dan Jacksons Thriller uit 1982.

De Eagles konden de koppositie pakken dankzij een hertelling door de RIAA, de Amerikaanse brancheorganisatie achter de albumranglijst. De RIAA had de verkopen van Their Greatest Hits voor het laatst geïnventariseerd in 2006. Toen stond de teller nog op 29 miljoen exemplaren. In de nieuwe telling zijn ook streams op platforms als Spotify en YouTube opgenomen.

Lees ook: Medecomponist en tekstschrijver van ‘Hotel California’

Thriller bekleedde de koppositie op de ranglijst sinds 2009, het jaar van Michael Jacksons onverwachte dood. Vorig jaar voerde de RIAA nog een update door van de verkoopcijfers van Jacksons succesalbum, die daardoor goed te vergelijken zijn met die van Their Greatest Hits. Wereldwijd is Thriller nog wel het best verkochte album ooit. Schattingen over aantallen verkochte exemplaren lopen uiteen van circa 50 miljoen tot ruim 100 miljoen.

‘Take it Easy’ is het meest bekende nummer op Their Greatest Hits:

De grootste hit van de Eagles, ‘Hotel Calfornia’, staat niet op het Greatest Hits-album. Dat nummer kwam pas een paar maanden na het verschijnen van de veel verkochte verzamelaar uit. Het gelijknamige album waar het op staat, deed het ook niet slecht: met 26 miljoen verkochte exemplaren staat het op plek drie van de RIAA-lijst.

Eagles-drummer en -zanger Don Henley liet in een verklaring weten “dankbaar” te zijn. “Nog wel het meeste voor de trouwe fans, die ons ondanks alle ups en downs al 46 jaar trouw zijn.” Henley was in 1971 een van de oprichters van de band. De Eagles treden nog altijd op, ondanks het overlijden in 2016 van Glenn Frey, een ander lid van het eerste uur.

Correctie (22 augustus 2018): In een eerdere versie van dit stuk stond dat Their Greatest Hits het meest verkochte album ter wereld is geworden. Dat klopt niet, want het is de best verkocht plaat in de VS. Hierboven is deze fout aangepast.