Amerikaanse ambassade in Ankara beschoten

Het ambassadecomplex in de Turkse hoofdstad is maandagochtend vroeg vanuit een wit busje beschoten.

De Amerikaanse ambassade in Ankara.
De Amerikaanse ambassade in Ankara. Foto Umit Bektas/Reuters

De Amerikaanse ambassade in de Turkse hoofdstad Ankara is maandagochtend vroeg beschoten. Dat meldt persbureau Reuters op basis van verschillende Turkse media. Er is één man opgepakt op verdenking van betrokkenheid.

Rond 5.00 uur ‘s ochtends werd het gebouw aan de Aatatürk Boulevard onder vuur genomen vanuit een rijdend busje. Volgens onder meer CNN Türk werden er vier of vijf schoten gelost voordat het voertuig via de Cinnah Caddesi kon ontkomen. Maandagmiddag werd er iemand opgepakt op verdenking van betrokkenheid bij de schietpartij.

Twitter avatar ragipsoylu Ragıp Soylu Video from outside the US Embassy in Ankara immediately after shots fired. You can see the bullet hit the security guard cabin and bullet shell on the ground (Credit; IHA) https://t.co/D9KGpDQ72Y

Een beveiligingspost naast de poort van het complex werd geraakt. Niemand raakte gewond. Vanwege het islamitisch Offerfeest dat dinsdag begint is het ambassadecomplex deze week gesloten. De woordvoerder van de Turkse president heeft de aanval via Twitter veroordeeld. “Dit is duidelijk een poging om chaos te zaaien”, schreef Ibrahim Kalin. “Turkije is een veilig land waar alle buitenlandse missies door de wet worden beschermd.”

Dominee Brunson

Turkije en de Verenigde Staten ruziën op dit moment op het hoogste diplomatieke niveau over de Amerikaanse dominee Andrew Brunson, die al bijna twee jaar vastzit in de Turkse stad Izmir op verdenking van terrorisme. Ankara beticht hem van betrokkenheid bij de mislukte coup uit 2016. Ook heeft Brunson volgens de Turken banden met de verguisde geestelijk leider Fethullah Gülen.

De regering van president Donald Trump ziet hem als politiek gijzelaar en eist directe vrijlating. Om die eis kracht bij te zetten zijn de afgelopen weken verschillende sancties en importtarieven opgelegd aan Turkije. Qatar schoot het land te hulp om de vrije val van de Turkse lira enigszins op te vangen. Zo investeerde de oliestaat 15 miljard dollar in de Turkse economie.

Eerdere aanslagen

Het is niet voor het eerst dat een Amerikaanse diplomatieke post in Turkije wordt aangevallen. In 2013 blies een lid van het Revolutionair Volksbevrijdingsleger zichzelf op voor de deur van de ambassade in Ankara. Toen kwam ook een bewaker van de ambassade om het leven.

Twee jaar later openden twee vrouwen het vuur op het consulaat in Istanbul. Die aanslag werd opgeëist door hetzelfde zelfverklaarde Volksbevrijdingsleger, in Turkije bekend als DHKP-C.