In beeld

Acht jaar crisis, steun en protest in Griekenland

Griekenland staat sinds deze maandag financieel weer op eigen benen. Daarmee is een einde gekomen aan bijna 8 jaar Griekse crisis, waarin het land overleefde op noodsteun van de EU en het IMF. De Grieken hebben in totaal tijdens 3 hulpprogramma's 273 miljard euro geleend sinds duidelijk werd dat de Griekse overheidsfinanciën er veel slechter voorstonden dan gedacht. In ruil daarvoor moest Griekenland rigoureus bezuinigen, liberaliseren en de corruptie terugdringen. Sinds vorig jaar groeit de Griekse economie weer, met naar verwachting 1,9 procent dit jaar en 2,3 procent in 2019. Maar de staatsschuld is enorm en de armoede groot.
Mensen grijpen naar gratis mandarijnen, uitgedeeld bij een protest in Athene tegen een voorgestelde hervorming van de pensioenregeling. 27 januari 2016.
Foto Alkis Konstantinidis/Reuters
Leden van de mobiele eenheid bij een gewelddadig protest tegen bezuinigingsplannen. De woede van de Grieken richt zich onder meer op het IMF, dat noodkredieten verstrekt én besparingen eist. 5 mei 2010.
Foto Yiorgos Karahalis/Reuters
Een 42-jarige bloemenhandelaar zit in een auto die zijn thuis is geworden sinds zijn zaak failliet ging als gevolg van de crisis. De werkloosheid in Griekenland bereikte recordniveaus tijdens de crisis, evenals het aantal daklozen. 10 april 2013
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een ambtenaar dreigt van een kantoor in Athene te springen nadat haar salaris is gekort en haar man werkloos is geraakt. Overheidsinstelling moesten hard in de kosten snijden als voorwaarde voor de steunkredieten van de EU en het IMF. 15 februari 2010.
Foto Panagiotis Tzamaros/Reuters
Toenmalig Grieks premier Antonis Samaras met bondskanselier Angela Merkel, voorafgaand aan onderhandelingen over een steunpakket. 24 augustus 2012.
Foto Tobias Schwarz/Reuters
Duizenden Grieken demonstreren om hun steun te betuigen aan de nieuwe regering van de links-populistische premier Alexis Tsipras en zijn partij Syriza, die zware onderhandelingen voerde over de bezuinigingseisen van de EU en het IMF. Athene, 11 februari 2015.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Rijen Grieken wachten voor de deur van de Nationale Bank om hun pensioengeld op te nemen. Griekenland kampt met liquiditeitstekorten nadat het land een aflossing aan het IMF heeft gemist en kredieten zijn bevroren. Athene, 1 juli 2015.
Foto Alkis Konstantinidis/Reuters
Een demonstrant daagt de oproerpolitie uit voor het Griekse parlement in Athene. Bezuinigingsplannen van toenmalig premier George Papandreou leidden tot grootschalige protesten en confrontaties met de autoriteiten. 15 juni 2011.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Alexis Tsipras, net verkozen tot premier, bij een ceremonie ter ere van de Griekse verzetstrijders die sneuvelden tijdens de Tweede Wereldoorlog. 26 januari 2015.
Foto Alkis Konstantinidis/Reuters
Grieken bij een maaltijd georganiseerd door de Grieks Orthodoxe Kerk. 15 februari 2017.
Foto Alkis Konstantinidis/Reuters
Vlak voordat het Griekse parlement zal stemmen over een ingrijpend bezuinigingspakket komt het tot gewelddadige protesten in Athene. De EU en het IMF dwongen zware besparingen af in ruil voor noodkrediet, tot grote frustratie van de Griekse bevolking. 28 juni 2011.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Verlaten graansilo's in Noord-Griekenland. De schuldencrisis heeft het land in een diepe, jarenlange recessie gestort die veel industrieën niet hebben overleefd. 22 april 2015.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een conciërge van een openbare school toont zijn verdriet nadat het parlement een voorstel heeft aangenomen om zwaar te bezuinigen op het ambtenarenapparaat. De maatregel kostte zo'n 25.000 ambtenaren hun baan. 17 juli 2013.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een vrouw voor een gesloten bankfiliaal in Athene. In de zomer van 2015 dreigde Griekenland failliet te gaan en leek het land af te stevenen op een vertrek uit de eurozone, toen premier Tsipras weigerde in te stemmen met de bezuinigingseisen van de EU en het IMF. Ternauwernood kwam het toch tot een deal.
Foto Alkis Konstantinidis/Reuters
Yanis Varoufakis, de flamboyante minister van financiën van de linkse regering-Tsipras, tijdens een parlementszitting op 28 juni 2015. De regering besloot de bezuinigingseisen van de EU en het IMF in een referendum voor te leggen aan de Griekse bevolking.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
De vlaggen van Griekenland en de EU met op de achtergrond het Parthenon in Athene. 8 februari 2012.
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een bebloede man blaast de aftocht na gevechten met linkse demonstranten, die hem uitmaakten voor fascist. 5 oktober 2011
Foto Yannis Behrakis/Reuters
Een dakloze vrouw onder een brug in het centrum van Athene, 13 mei 2013. Volgens schattingen waren er rond die tijd zo'n 20.000 daklozen in de Griekse hoofdstad.
Foto Yannis Behrakis/Reuters