Wederom zware aardbeving gemeten bij Lombok

De schok had een kracht van rond de 7,0 op de schaal van Richter, melden geologen. Er zijn nog geen berichten over slachtoffers of schade.

Een aardverschuiving op Lombok na een aardschok eerder op zondag.
Een aardverschuiving op Lombok na een aardschok eerder op zondag. Foto Reuters

Voor de kust van Lombok is zondagavond (plaatselijke tijd) opnieuw een zware aardbeving geweest. Geologen hebben het over een schok met een kracht van rond de 7,0 op de schaal van Richter. Dat is even veel als de verwoestende beving die twee weken geleden circa 450 levens eiste. Direct na de eerste beving zondag volgde enkele zwakkere naschokken.

Of de beving slachtoffers heeft gemaakt of schade heeft aangericht, is nog niet duidelijk. Persbureau AP zegt de stroom op sommige plekken is uitgevallen door de bevingen.

Lees ook: Op Lombok is de ramp allesbehalve voorbij

Twee geologische instituten, het Indonesische BMKG en het Amerikaanse USGS, geven ietwat verschillende metingen op van de kracht van de zware beving op zondagavond. De Indonesiërs zeggen dat het epicentrum zich in de oceaanbodem even ten noordoosten van Lombok bevond, op tien kilometer diepte in de aardkorst. De kracht van de schok was 7,0, aldus BMKG. Er zou geen tsunamigevaar zijn.

De USGS daarentegen zegt dat de beving plaatsvond op zo’n twintig kilometer onder het vasteland van Lombok. De Amerikanen schatten de kracht van de beving op 6,9.

Zondagmorgen waren er ook al twee bevingen op Lombok. Die hadden een kracht van rond de 6,5 en 5,4. De bevingen veroorzaakten aardverschuivingen op de Rinjani-vulkaan, waaromheen de seismologische activiteit van de afgelopen weken zich concentreert. Desondanks vielen er zover bekend geen slachtoffers.

Door de aardschok twee weken geleden raakten honderdduizenden Indonesiërs hun huis kwijt. De Indonesische regering schat de schade van de ramp, die net als de bevingen van zondagavond plaatsvond in het noordwesten van Lombok, op omgerekend 300 miljoen euro.