Opnieuw stevige aardbeving Lombok

Het noorden van het Indonesische eiland Lombok, dat nog herstelt van een beving waar zo’n 450 mensen bij omkwamen, is opgeschrikt door een beving met een kracht van 6,3.

Een moskee op Lombok die beschadigd raakte bij de vorige aardbeving op 5 augustus.
Een moskee op Lombok die beschadigd raakte bij de vorige aardbeving op 5 augustus. Foto Adek Berry/AFP

Het Indonesische eiland Lombok is zondag opnieuw opgeschrikt door een aardbeving. Deze had een kracht van 6,3 volgens het Amerikaanse meetcentrum U.S. Geological Survey en een kracht van 6,5 volgens het Indonesische meteorologisch instituut BMKG. Er is geen tsunami-gevaar, meldt deze Indonesische overheidsdienst. De beving volgde op een kleinere schok met een kracht van 5,4.

Volgens een woordvoerder van de nationale rampenbestrijding zijn in Oost-Lombok huizen en andere gebouwen beschadigd geraakt. Er zijn nog geen meldingen van slachtoffers binnengekomen, zegt hij.

Rinjani-vulkaan

Het epicentrum van de beving lag ook nu weer in het noorden van het eiland, op ongeveer acht kilometer diepte onder de vulkaan Rinjani. De schok werd ook op de naastgelegen eilanden Bali en Soembawa gevoeld, meldt de BMKG.

Bij de vulkaan vonden aardverschuivingen plaats. Op een filmpje van het Indonesische Rode Kruis is te zien hoe gigantische stofwolken rondom de vulkanen opkomen. Een andere video toont kleinere stofwolken en beschadigde huizen. Of die huizen aangetast zijn door deze of eerdere bevingen is niet duidelijk.

Lees ook deze reportage van correspondent Annemarie Kas: Op Lombok is de ramp allesbehalve voorbij

Eerdere beving

Zondag 5 augustus trof een aardbeving met de kracht van 7 datzelfde gebied. Zo’n 450 mensen kwamen toen om, honderdduizenden raakten ontheemd en tienduizenden huizen werden verwoest of liepen beschadigingen op. De Indonesische regering schatte de schade aan huizen en infrastructuur van die beving op minstens 5 biljoen rupiah (300 miljoen euro).

Indonesië bevindt zich in de Pacifische Ring van Vuur, een gebied waar vaak hevige aardbevingen en vulkaanuitbarstingen plaatsvinden omdat er de Australische Plaat onder de Euraziatische Plaat schuift. Op 29 juli trof een andere dodelijke beving de eilandengroep. Toen kwamen zeventien mensen om bij een aardschok met een kracht van 6,4.