Afghanistan kondigt staakt-het-vuren af

President Ashraf Ghani belooft dat zijn troepen tot en met 19 november onder voorwaarden de wapens neerleggen en de Talibaan niet aanvallen.

De Afghaanse president Ashraf Ghani vorige maand tijdens een persconferentie in Kaboel.
De Afghaanse president Ashraf Ghani vorige maand tijdens een persconferentie in Kaboel. Foto Hedayatullah Amid/EPA

De Afghaanse president Ashraf Ghani heeft zondag een eenzijdig staakt-het-vuren afgekondigd. De wapenstilstand gaat alleen in als de Talibaan ook de wapens neerleggen, benadrukte hij.

De terreurbeweging heeft nog niet officieel gereageerd, maar liet kort na de aankondiging van Ghani wel weten honderden gevangenen vrij te laten, ter ere van het islamitisch Offerfeest dat dinsdag begint. Het door Ghani voorgestelde staakt-het-vuren gaat maandag in, één dag voor de aanvang van het Offerfeest.

Regeringstroepen leggen dan de komende drie maanden de wapens neer. Als de Talibaan meedoen, kan het bestand volgens president Ghani voor langere tijd gelden. “Het staakt-het-vuren duurt voort zolang de Talibaan het respecteren.”

Twee maanden geleden beëindigden beide partijen ook al kort het geweld, toen de regering van Ghani het einde van de Ramadan aangreep voor een staakt-het-vuren. Dat was het eerste bestand tussen beide partijen sinds de Amerikaanse invasie in Afghanistan in 2001.

Regeringstroepen en strijders van de Talibaan legden de wapens toen drie dagen lang neer. Ghani wilde het bestand destijds verlengen, de Talibaan niet.

Ghazni

Sindsdien heeft de terreurbeweging geprobeerd de stad Ghazni in te nemen, en werden op meerdere plekken in Afghanistan aanslagen gepleegd.

De Talibaan zijn niet de enige militante strijders in Afghanistan. Het staakt-het-vuren geldt niet voor andere groepen, zoals bijvoorbeeld Islamitische Staat.