Misschien toch nieuw ‘Polenhotel’ in Westland

Arbeidsmigranten

De gemeente Westland krijgt misschien tóch een tweede hotel voor arbeidsmigranten. Dat meldt de Zuid-Hollandse gemeente vrijdag. De Westlandse raadsleden werden dinsdag teruggeroepen van hun vakantie om in het geheim een besluit aan te nemen dat de bouw van een hotel voor arbeidsmigranten blokkeert.

Een ondernemer wist echter wat de gemeente van plan was en diende woensdagavond een aanvraag in, terwijl de blokkade vrijdag pas inging. Deze vergunningaanvraag moet nu gewoon in behandeling worden genomen. Zo heeft het Westlandse plannetje met de geheime raadsvergadering niet gewerkt.

Een woordvoerder van de gemeente Westland zegt namens het gemeentebestuur te betreuren dat er zoveel informatie uit de besloten raadsvergadering is uitgelekt. Het college had met de raad afgesproken om niets naar buiten te brengen voordat het besluit op vrijdag van kracht werd. „Maar er is veel meer informatie op straat komen te liggen dan in die publicatie stond. En meer reuring betekent een grotere kans dat iemand het oppikt.”

De gemeente Westland stelt op haar website dat het in de regel positief staat tegenover het faciliteren van arbeidsmigranten, maar dat het wilde voorkomen dat er in het dorp Maasdijk „onevenredig veel arbeidsmigranten gehuisvest worden in verhouding tot de lokale bevolking”. Een paar honderd meter naast de besproken locatie staat al Hotel Westland, dat kamers langdurig verhuurt aan arbeiders uit Oost-Europa. De arbeidsmigranten zouden dus beter verspreid moeten worden over de gemeente. In het huidige bestemmingsplan zouden er 2.000 arbeidsmigranten gehuisvest kunnen worden in het dorpje met zo’n 4.000 inwoners.