Jonge kiezers vallen voor radicale idealen

Momentum in het VK De beweging Momentum krikt het linkse enthousiasme van de Labourkiezers op.

Het moest links zijn, het moest activistisch zijn, het moest dicht bij de Britse kiezers staan. Toen Momentum in 2015 als nieuwe organisatie binnen de Britse Labour partij werd opgericht, was het doel om de huidige radicaal-linkse Labour-leider Jeremy Corbyn aan een overwinning te helpen, om energie en enthousiasme op te wekken bij kiezers, mensen te mobiliseren en zo de participerende democratie te versterken.

Momentum zag een voorbeeld in de links-radicale partij Podemos in Spanje en het Griekse Syriza, die ook hun linkse kiezers wisten te mobiliseren. Binnen een paar jaar is de organisatie een belangrijke speler geworden voor de Britse sociaal-democraten. Waar de zakelijke (linkse) partijpolitiek de binding met de Britse kiezer was verloren, heeft Momentum die deels hersteld.

Ze bellen aan bij kiezers, vragen naar hun zorgen, overtuigen ze om mee te doen. En op een hele praktische manier helpen ze Labour zijn zichtbaarheid te vergroten. Momentum traint activisten op straat, versterkt de online aanwezigheid van Labour, maakt video’s die viral gaan en helpt Labour beter te communiceren met de achterban. Tijdens de parlementsverkiezingen van 2017 werd Labour met behulp van Momentum weliswaar niet de grootste partij, maar kreeg het wel veertig procent van de stemmen – een groei van 9,5 procent.

De 69-jarige Jeremy Corbyn is mede vanwege zijn radicaal linkse idealen en zijn economische strijd (zo wil hij de transport-, gas- en elektriciteitssector nationaliseren) impopulair bij zijn partijgenoten in het Lagerhuis, maar geliefd bij veel van zijn nieuwe jonge kiezers. Ze zien in hem een principiële man die mensen boven winst stelt en strijdt voor een eerlijkere wereld: hij inspireert. Arbeiders in de partij zeggen zich weer echt gehoord te voelen. Momentum werkt samen met de vakbonden om de positie van arbeiders de versterken.

Inmiddels telt de beweging rond de 170 lokale afdelingen met bij elkaar zo’n 40.000 leden – iedere week komen daar tweehonderd bij. De groep was vorige maand nog op bezoek bij zusterpartij PvdA om advies te geven over hoe zij de partij nieuw leven kunnen inblazen.

Beth Foster-Ogg, verantwoordelijk voor de training van Momentums campagneteam, zei toen tegen NRC: „We willen Labour veranderen van een saaie partij van oude mannen, in een activistische beweging die geworteld is in gemeenschappen. Onze macht ligt in de grassroots.” Hoewel de plannen van Jeremy Corbyn linkser zijn dan die van zijn voorgangers, denkt Momentum van Labour een stabiele regeringspartij te kunnen maken.

Lees het hele dossier: Een poging om links te rédden