Autostrade: fondsen voor slachtoffers en afwikkeling van brugramp

De exploitant van de brug heeft een half miljard euro toegezegd aan de stad Genua. Zaterdag werden nog vier lichamen ontdekt in het puin, het dodental staat nu op 43.

Reddingswerkers zoeken onder de resten van de ingestorte brug in Genua naar vermiste personen.
Reddingswerkers zoeken onder de resten van de ingestorte brug in Genua naar vermiste personen. Foto Valery Hache / AFP

Het Italiaanse Autostrade heeft een fonds opgericht voor de slachtoffers en nabestaanden van de ramp met de Morandibrug. Dat heeft de baas van de wegbeheerder zaterdag laten weten tijdens een persconferentie, volgens persbureau Reuters.

De financiële steun is bedoeld voor “onmiddellijke behoeften” en juridische kosten, volgens de exploitant. Het fonds wordt beheerd door de stad Genua. De hoogste bazen van Autostrade, Fabio Cerchiai en Giovanni Castellucci betuigden nogmaals hun medeleven met alle slachtoffers:

“We zullen alles op alles zetten om de slachtoffers en nabestaanden van de ramp met de ingestorte brug te compenseren voor hun leed.”

Lees ook deze analyse over hoe de brug kon instorten: Eén tui die breekt en het is voorbij

Plannen voor nieuwe brug

Er wordt een tweede fonds opgezet om families en andere bewoners te compenseren, die hun huizen moeten verlaten voor de sloop van de bestaande brug en de daaropvolgende bouwwerkzaamheden. De fondsen komen maandag vrij. Voor de verdere afwikkeling van de ramp in stad Genua heeft het bedrijf ook een half miljard euro toegezegd.

In de persconferentie zette de CEO verdere plannen uiteen voor de reconstructie van de ineengestorte brug, die in acht maanden moet zijn voltooid. De brug moet “anders” worden gebouwd.

Lees ook deze reportage uit Genua over de mensen die onder de brug woonden: De gebouwen onder de brug in Genua zijn spookflats geworden

Dodental zaterdagochtend opgelopen

De Morandibrug bij de Italiaanse havenstad Genua stortte dinsdagochtend plotseling in. Tientallen auto’s werden meegesleurd met het wegdek, bijna vijftig meter naar beneden. Het aantal dodelijke slachtoffers door de ineenstorting staat nu op 43. Zaterdagochtend vroeg zijn drie lichamen gevonden onder het puin en aan het eind van de ochtend werd ook nog het lichaam van een 30-jarige man ontdekt. ‘s Avonds meldde het ziekenhuis van Genua dat een 43-jarige vrachtwagenbestuurder was bezweken aan zijn verwondingen. Dat meldde persbureau AP. Er zijn geen vermisten meer.

Negentien slachtoffers zijn in de middag begraven in Genua.De dag is uitgeroepen tot een dag van nationale rouw.
Volgens Italiaanse media liggen er nog tien gewonden in het ziekenhuis, van wie zes in kritieke toestand.

‘Onderzoek naar toedracht nodig’

Wegbeheerder Autostrade per l’Ialia was verantwoordelijk voor het onderhoud van snelweg bij de stad. Tijdens de persconferentie op zaterdag wilden de mannen niet ingaan op vragen over de verhouding tussen het bedrijf en de Italiaanse en plaatselijke overheden. Wel zeiden ze dat alle rapporten over de Morandibrug waarvan de exploitatent op de hoogte was, concludeerden dat de brug “in goede staat was”.

Austrade is in handen van een conglomeraat van bedrijven, dat deels in het bezit is van de familie Benetton.

Fabio Cerchiai en Giovanni Castellucci, de hoofden van Autostrade per l’Italia, tijdens de persconferentie zaterdag over de ineenstorting van de Morandibrug. Fotot Gregorio Borgia/AP