Brieven

Brieven

Illustratie
Illustratie Cyprian Koscielniak

Sophie Schers van Transgender Netwerk Nederland denkt (Brieven, 16/08), dat ik, ‘als man met een trans verleden’, in een recente column afstand neem van de omstreden aanspreekvorm ‘beste reizigers’. Dat is beslist niet het geval. De column ging over iets heel anders: de rare gewoonte van de media om de woorden ‘homo’ en ‘LHBTI’ te gebruiken als elkaars synoniemen. Terwijl toch echt niet alle LHBTI’s homoseksueel zijn.

In het verleden heb ik over de aanspreekvorm ‘beste reizigers’ gezegd dat je die kunt toejuichen omdat ieder mens baat heeft bij minder ge-mevrouw en ge-meneer. Niet omdat ‘de transmensen’ er zo naar verlangen, want dat doen ze lang niet allemaal.

Volgens mij lukt emancipatie van transmensen alleen als je accepteert dat ze niet allemaal gelijk zijn. Sommigen zijn homoseksueel, anderen niet. Sommigen willen best bij ieder wissewasje het hokje v of m aankruisen, anderen niet. Net als de rest van de bevolking eigenlijk.


Columnist NRC