Opinie

Bouw laag voor laag

Deze zomer geeft lessen waterverven. Les 5: Twee benaderingen.

Op het internet en op dvd kun je eindeloos veel filmpjes vinden van kunstenaars die laten zien hoe ze waterverven. Globaal gesproken zijn er twee verschillende manieren van aanpak. Je kunt het werk laag voor laag opbouwen. Als je met dunne, heldere lagen werkt en wacht tot de vorige laag goed droog is, blijven de kleuren sprankelend en kun je veel lagen over elkaar zetten.

Of je kunt de juiste kleur en toonwaarde in één keer proberen te treffen. Je beslist dat per plekje en begint vaak met de donkerste stukken, als een soort skelet waar je rest ‘inhangt’.

Probeer beide manieren eens om te zien wat het best bij je past.

In de aflevering van volgende week: de laatste tips

Win een workshop van Siegfried Woldhek en stuur uw vakantie-aquarel voor 1 september naar: NRC, Redactie Achterpagina, Postbus 20673, 1001 NR Amsterdam, of per mail naar: achterpagina@nrc.nl. Tekeningen worden niet teruggestuurd. In september publiceert de Achterpagina een selectie.