Aanvallers sterker dan peloton in ‘sprinterskoers’

Wielrennen De BinckBank Tour leek geknipt voor sprinters. Maar met de Deen Magnus Cort Nielsen won voor de derde dag op rij een aanvaller.

Elf kilometer nog, het peloton rijdt net finishplaats Lanaken binnen, als Paul Martens ineens van de koppositie afdraait. De onbaatzuchtige tempobeul van Lotto-Jumbo krijgt de achterstand van bijna twee minuten op een groepje vluchters niet in z’n eentje gedicht. Dan maar geen massasprint, met alle kans voor zijn kopman Dylan Groenewegen, tweevoudig ritwinnaar in de afgelopen Tour. Even later wint de Deen Magnus Cort Nielsen de sprint van drie koplopers en daarmee de vijfde etappe van de BinckBank Tour.

De zevendaagse rittenkoers door Nederland en België leek dit jaar meer dan ooit geknipt voor sprinters. Het parcours oogt minder uitdagend dan voorheen, zonder bijvoorbeeld de ‘klassiek’ Ardennenetappe. Een reeks vlakke ritten bood volop kansen aan topsprinters als Groenewegen, Marcel Kittel of Caleb Ewan. Maar tot nu toe eindigde alleen de eerste rit in een massasprint, die verrassend werd gewonnen door de pas 21-jarige Fabio Jakobsen. Drie dagen op rij bleek het peloton niet opgewassen tegen de kracht van de aanvallers.

Rekensom ging niet op

„Ongelofelijk dat we in staat bleken onze voorsprong tot de finish te behouden”, stamelde ritwinnaar Cort Nielsen na afloop in de interviewtent. Ook de 25-jarige renner van Astana, die in 2016 twee etappes won in de Vuelta, kent de rekensom in vlakke etappes in koersen op het hoogste niveau in de World Tour. Een peloton op drift kan ongeveer een minuut per tien kilometer goedmaken op een groepje aanvallers. Maar vrijdag in de vijfde etappe tussen Sint-Pieters-Leeuw en Lanaken (204 kilometer) ging de rekensom niet op.

De vier vluchters waren slim. „We hebben onze benen in het begin van de ontsnapping gespaard voor het laatste uur en twintig minuten”, vertelde Cort Nielsen. En de slagkracht van het peloton is in de BinckBank Tour kleiner dan in de Tour de France. Lotto-Jumbo wilde niet meer dan één renner tegelijk opofferen voor de kansen van Groenewegen, Katjoesja had op het oog nog minder over voor Kittel. En Quickstep had geen belang meer om te werken voor een massasprint, nadat hun sprinter Jakobsen donderdag ziek was uitgevallen.

Nadat de Belg Jonas Rickaert op zijn eigen volgauto was gebotst en daarmee zijn kans op de leiderstrui verspeelde, toonde Cort Nielsen zich in de kopgroep afgetekend te sterkste. Van kop af bleef hij de Nederlandse neoprof Julius van den Berg (EF Drapac) voor. Na Taco van der Hoorn (woensdag) en de Belg Jasper Stuyven (donderdag) opnieuw winst voor een aanvaller. „Amazing”, vond de winnaar zelf.