‘Water, blote benen, zon: dit is vakantie!’

Blik op de inzendingen van augustus met als thema ‘Vakantie’, door Flip Franssen.

Dijkje bouwen
Dijkje bouwen Selva

Wanneer nieuws- en documentairefotograaf én meervoudig Zilveren Camera-prijswinnaar Flip Franssen op vakantie gaat, is zijn vrouw hem regelmatig kwijt. Dan is hij even een straatje ingeschoten om een foto te maken. „Toegegeven, ik heb enigszins last van beroepsdeformatie. Ik denk vaak: dat is leuk, daar kan ik iets mee, dat is mooi voor het archief. Maar ik maak ook traditionele vakantiekiekjes hoor!”

Bij het bekijken van de ‘Vakantie’-foto’s van de fotowedstrijd valt hem met name de enorme hoeveelheid inzendingen en de diversiteit op. En een groot verschil in kwaliteit. „Je ziet dat sommigen ook serieus aan nabewerking doen”, zegt hij. „Hier en daar zelfs een tikje te veel naar mijn gevoel. Maar er zitten heel mooie tussen. Al zijn in het buitenland de beelden natuurlijk algauw een stuk interessanter. Je bent tenslotte niet elke dag in de jungle of op de Faeröer eilanden.”

Staand beeld

Het valt hem op dat – zeker op vakantie – steeds vaker de telefoon ook als camera gebruikt wordt. Niks mis mee, vindt hij. „Alleen jammer dat zoveel mensen maar moeilijk te verleiden zijn om hun telefoon een kwartslag te draaien. Die maken bijna automatisch alleen maar staande beelden. Maar daarmee mis je vaak zo veel: je ziet een hoop lucht, een hoop bodem en maar weinig onderwerp.”

Maar je kan er natuurlijk ook bewust voor kiezen om het beeld staand te maken, met telefoon of camera. Zoals Anne-Marie Bakker deed met ‘Bloedmaan in Toscane’. „Dit beeld nodigt vanzelf uit om het op deze manier te fotograferen. Dankzij het licht komt de nachtsfeer er ook mooi uit. Technisch is-ie goed: prima vlakverdeling. Je ziet trouwens ook inzendingen voorbijkomen van de bloedmaan groot in close-up. Best mooi, maar dat zegt natuurlijk helemaal niets over je vakantie.”

Guatapé, Colombia
Mark Sluijmers
Bloedmaan in Toscane
Anne-Marie Bakker

Nog zo’n beeld dat erom vraagt om staand genomen te worden: ‘Guatapé, Colombia’ van Mark Sluijmers. „Mooie couleur locale, letterlijk en figuurlijk. Echt een vakantiefoto, met dat kind op de schouders en die gekleurde huisjes. Ook mooi: de hond op de voorgrond en het beeld dat zo naar achteren wegloopt.”

Maar over het algemeen ligt horizontaal beeld toch meer voor de hand. „Het is ook veel natuurlijker”, zegt Franssen. „Als je gewoon om je heen kijkt, zonder camera, zie je ook meer een liggend beeld.” Fotograaf Selva laat met ‘Dijkje bouwen’ zien dat zij goed heeft gekeken. „Een eenvoudige foto eigenlijk, een beetje geabstraheerd, maar alles zit erin: het water, de blote benen, de zon, het spelelement. Dit is vakantie!”

Onbekommerd plezier

Annet

Kinderen doen het volgens hem sowieso goed op vakantiefoto’s. „Die kunnen vaak volstrekt onbekommerd plezier hebben.” Zoals ook te zien is op ‘Vakantie is: je grenzen verleggen’ van Annet. „Hier druipt de uitgelaten vakantiesfeer van af. Mooi dat groepje mensen bij elkaar en opzij die jongen die door de lucht vliegt en een duik neemt. Een eerlijke, niet-geënsceneerde foto. Vrolijk en zomers. Mooi in beeld gebracht.”

Nog zo’n foto, tot slot, die volgens Franssen het ultieme vakantiegevoel weergeeft: ‘Op de camping in Tsjechië’, van Mike Vermeulen. „Dit is waar het op vakantie om gaat: even helemaal niks. Lekker Hollands ook, met die voortent aan de caravan. Nog even wat lezen, blikje bier op tafel. Erg mooi met dat licht, die lucht en de silhouetten van de bomen. In al z’n kneuterigheid één van mijn favorieten.”

Mike Vermeulen

Donkere vormen

Over silhouetten gesproken – als je bij tegenlicht fotografeert, wil je soms toch wat meer van het onderwerp zien dan alleen maar de donkere vormen. Dat is goed op te lossen, volgens Franssen. „Probeer bij tegenlicht de camera eens van de automatische stand af te halen en de belichtingstijd met de hand aan te passen. Je kan er veel tekening en sfeer mee toevoegen.”

Of, een andere mogelijkheid: „Pas je standpunt aan zodat het zonlicht niet rechtstreeks in je lens valt.” Het kan sowieso geen kwaad om te kijken hoe het beeld eruitziet als je één of twee stapjes opzij zet. „Dan staat net dat lelijke ding niet op de achtergrond. Of dat mooie ding juist wel. Het is soms een wereld van verschil.”

Instagram: @flipfranssen

Inzenden en stemmen kan tot 31 augustus 17:00 uur op nrc.nl/fotowedstrijd.