Tennis

Davis Cup gereduceerd tot toernooi van één week

De Davis Cup gaat op de schop. Tijdens de algemene vergadering van de internationale tennisfederatie ITF stemde 71,4 procent (de vereiste tweederde meerderheid) voor de hervorming. De Nederlandse tennisbond KNLTB behoorde tot de voorstemmers. „Omdat de huidige opzet om technische en financiële redenen onder druk staat”, zegt algemeen directeur Erik Poel. In plaats van wedstrijden verspreid over het seizoen komt er vanaf volgend jaar november een toernooi van één week waarin achttien teams strijden om de Davis Cup. In februari worden voorronden afgewerkt. Van 18 tot en met 24 november strijden de achttien finalisten (de vier halvefinalisten van een jaar eerder, de twaalf winnaars van de voorronden en twee landen met een wild card) in zes groepen van drie om een plek in de kwartfinales op vrijdag. Op zaterdag vinden de halve finales plaats en op zondag 24 november de eindstrijd. Er wordt gespeeld volgens het best-of-three-systeem. Er was veel kritiek op het oude format, omdat spelers soms in een weekeinde meerdere vijfsetters speelden. Robin Haase heeft kritiek op de hervormingen. „Het is altijd een eer geweest om mijn land te vertegenwoordigen. Maar nu draait een prachtig evenement alleen nog maar om geld.” (ANP)