PGP-telefoons

Nijmeegs gezin uit huis gehaald na bedreigingen

De burgemeester van Nijmegen heeft een gezin voor onbepaalde tijd uit huis gezet vanwege zorgen over een aanval uit het criminele milieu. Het gaat om Danny M., een leverancier van versleutelde telefoons die veel gebruikt werden in de onderwereld. De versleuteling werd twee jaar geleden door de autoriteiten gekraakt, waardoor de telefoons een belangrijke informatiebron werden voor justitie. De advocaat van M., Inez Weski, wil van de burgemeester weten wat de directe aanleiding is voor de sluiting van de woning.

Volgens burgemeester Hubert Bruls is de situatie ook voor de buurt te gevaarlijk geworden. De straat waarin het gezin woonde was al meerdere keren doelwit van aanvallen. Begin 2016 werden bij het huis al eens twee auto’s in brand gestoken. Twee maanden later werd een woning beschoten. De politie vermoedt dat de schutter het gemunt had op het huis van M., maar zich vergist heeft.

Als aanleiding om het gezin nu weg te halen uit de buurt noemt de burgemeester een incident van drie weken geleden. De politie kreeg een tip over een verdachte auto bij het huis. De auto werd later „elders in het land” gecontroleerd, waarna meerdere verdachten werden aangehouden. In de auto lag volgens de gemeente een automatisch wapen met munitie. De auto bleek gestolen en was voorzien van een vals kenteken.

De onderneming van M. verkocht Blackberry’s uitgerust met versleutelingstechnologie PGP, pretty good privacy. De telefoons werden om die reden ook gebruikt door criminelen, die zich daardoor veilig waanden. In 2016 kreeg justitie echter toegang tot de Canadese servers van dat bedrijf, Ennetcom. De informatie bleek van groot belang in meerdere bekende justitieonderzoeken, van ‘Noffel’ tot de Urker smokkelkotters. (NRC)