oud-bazen veiligheidsdiensten VS

‘Mister President, uw acties hebben ons vernederd’

Verschillende voormalig hooggeplaatste medewerkers van de Amerikaanse veiligheidsdiensten hebben in een brief hard uitgehaald naar president Trumps besluit om de veiligheidsmachtiging van oud-CIA-baas John Brennan in te trekken. Ze noemen de actie onder meer „onbezonnen en zonder weerga”.

Trump baarde woensdag opzien door de zogeheten security clearance in te trekken die Amerikaanse functionarissen en vaak ook hun voorgangers nodig hebben voor toegang tot vertrouwelijke overheidsinformatie. De president zei dat hij „iets moest doen” tegen het Rusland-onderzoek van speciaal aanklager Robert Mueller dat hij een „federaal showproces” noemt.

Wat het verband is met de security clearance van Brennan is onduidelijk. De voormalig baas van de CIA staat bekend als een fel criticus van Trump. Eerder zei hij dat de president „nooit zal inzien wat het is om een fatsoenlijk, goed en oprecht persoon te zijn”. Kort daarop werd de machtiging ingetrokken.

Donderdag noemde oud-admiraal William McRaven, die de leiding had bij de Amerikaanse missie om Osama bin Laden te doden, Trumps besluit „McCarthy-era tactics”. In The Washington Post schreef hij dat hij het een „eer zou vinden wanneer Trump ook zijn security clearance zou intrekken”. En: „Uw acties hebben ons vernederd ten overstaan van de wereld en erger, u heeft onze natie verdeeld.”

In reactie op het presidentiële besluit schreven verschillende oud-veiligheidsmensen een brief waarin ze Trumps actie veroordelen. Het komt zelden voor dat (voormalige) functionarissen van veiligheidsdiensten zich publiekelijk samen uitlaten over presidentieel beleid. Zij noemen het besluit van de president „een poging om de vrijheid van meningsuiting in te perken”. (NRC)