Museum Oud Amelisweerd in Bunnik gaat definitief dicht

Het al jaren in geldzorgen verkerende Museum Oud Amelisweerd in Bunnik gaat de deuren sluiten.

Museum Oud Amelisweerd in Bunnik
Museum Oud Amelisweerd in Bunnik Foto Wikimedia

Museum Oud Amelisweerd (MOA) in Bunnik heeft faillissement aangevraagd en gaat zaterdag 18 augustus definitief dicht. Het museum heeft de medewerkers woensdag laten weten dat de salarissen niet meer kunnen worden betaald en dat een curator is aangesteld.

MOA, dat in maart 2014 door prinses Beatrix werd geopend, was gehuisvest in een achttiende-eeuwse buitenplaats op het landgoed Oud-Amelisweerd. Dat landhuis, met zijn historische behang, was op zich een bezienswaardigheid. Tot een jaar geleden was het museum ook het onderkomen van het ‘Armando Museum’, dat in 2010 in Amersfoort afbrandde.

Maar Armando, die in juli overleed, besloot mei vorig jaar om zijn persoonlijke collectie van ruim duizend kunstwerken weg te halen uit het museum. De kunstenaar wilde niet zeggen waarom hij dat deed, maar de directeur van de Stichting MOA, Ari Doeser, zei destijds dat hij begrip had voor de wens van de kunstenaar „om uit te kijken naar een ander, groter, museum met meer financiële zekerheid”.

Het museum had al jaren geldzorgen. In september 2016 maakte de gemeente Utrecht een einde aan de meerjarige subsidie voor het MOA.

Op dit moment is in het MOA de tentoonstelling Flower Power te zien, met bloemgerelateerde kunst- en gebruiksvoorwerpewerken uit verschillende Utrechtse schatkamers.

Dit bericht is op vrijdag 17 augustus 2018 later nog geactualiseerd